Foto:
Foto:
Borut Pahor
Pahor se je po mnenju SLS-a zapletel v lastno zanko, ko je pred volitvami obljubljal, da ne bo nobenih zamenjav, ki so zanj sicer legitimne, glede ravnanja ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal pa pravijo, da se je z izdajanjem odločb izbrisanim prenaglila. Foto: MMC RTV SLO
Dimitrij Rupel
Protikrizni ukrepi
Slovenska in hrvaška zastava
LDS opozarja, da je vlada delo prevzela v težavnem obdobju, ko je prišlo do zaostrenih gospodarskih razmer, in v obdobju nekaterih težavnih notranje- in zunanjepolitičnih situacij. Foto: MMC RTV SLO

V SDS-u so prve tri mesece vlade naslovili z "Novinarska konferenca, dolga 100 dni". Na svoji spletni strani pravijo, da je "Pahorjeva koalicija tranzicijske levice obljubljala drugačno politiko in v določenem smislu ji je ta uspela. Dosegli so nekaj »uspehov«, ki jih bodo prihodnje vlade le s težavo presegle, državljanke in državljani pa še dolgo drago plačevali." Pahorjeva vlada je po njihovem mnenju prva v zgodovini Slovenije, ki ji je uspelo po samo stotih dneh zapraviti visoko podporo, ki so jo imele do zdaj vse vlade na začetku mandata.

Prepričani so tudi, da je vlada zamudila z uveljavitvijo ukrepov, ki jih je pripravila že vlada Janeza Janše, zaradi česar je vsak dan od 200 do 300 novih brezposelnih.

"Protikrizni zakoni niso dovolj hrabri"
Tudi SLS poudarja, da se vlada prepočasi odziva na svetovno gospodarsko krizo. Franc Bogovič tako pravi, da ni pričakoval, da bi v prvih stotih dneh dela nove vlade v poslanske skupine prišlo več zakonskih predlogov, tudi tistih, ki niso povezani s protikriznimi ukrepi. Tako so se v parlamentu po njegovem mnenju večinoma ukvarjali s protikriznimi zakoni, ki tudi sicer niso dovolj hrabri. "V zvezi s tem sem predvsem pričakoval, da bomo sprejeli dohodninske olajšave za investicije, kar pa se ni zgodilo. Slišim tudi, da vlada spreminja stališča o hitrejšem vračanju DDV-ja, kar bo zagotovo napaka," dodaja.

Pri dosedanjem delu vlade vidi tudi nekaj na pol spornih potez, predvsem imenovanje Dimitrija Rupla za posebnega premierjevega odposlanca za zunanje zadeve. Pozdravlja pa odločno stališče premierja Boruta Pahorja, ko gre za odnose s Hrvaško.

SNS zadovoljen z reševanjem težav s Hrvaško
Po oceni vodje poslanske skupine SNS-a Zmaga Jelinčiča je vlada v prvih 100 dneh vladanja delala dobro predvsem na področju reševanja težav s Hrvaško, kjer je "pokazala, da je vlada RS-ja in ne vlada Hrvaške ali EU-ja".

Veliko slabše se je tudi po njegovem odrezala pri sprejemanju ustreznih ukrepov, povezanih z gospodarsko-finančno krizo: "Tu je predvsem premalo poslušala ministre, ki bi bili pripravljeni zadeve speljati hitro in korektno. Namesto tega se je v glavnem pogovarjalo in dogovarjalo ter iskalo rešitve tam, kjer se jih ne da najti."

Zaradi krize primerjava s prejšnjimi vladami ni mogoča
Koalicijske poslanske skupine pa naprotno menijo, da je bilo delo vlade uspešno, posebej ker je delo prevzela v zaostrenih gospodarskih in finančnih razmerah. Samo Bevk iz SD-ja navaja, da se je vlada že na začetku svojega mandata soočila z največjo globalno finančno in gospodarsko krizo po drugi svetovni vojni in je zato ni mogoče primerjati z delom vlade Janeza Drnovška ali vlade Janeza Janše.

Kot uspehe te vlade šteje to, da je že na začetku imenovala krizno skupino ministrov in sprejela dva paketa ukrepov, sporazum s sindikati javnega sektorja glede plač ter širok socialni in razvojni dialog. Bevk tudi zatrjuje, da se je vlada že pred potekom t. i. 100 dni miru soočila z agresivno in populistično opozicijo, "ki se nikakor ne more sprijazniti z rezultatom lanskoletnih državnozborskih volitev".

Zares priznava nekaj zadrege na začetku
Tudi Zares poudarja, da je vlada svoj mandat nastopila v precej težkih in zapletenih časih, vendar se je kljub temu v njih dobro znašla. "Ob začetku je bilo morda tudi nekaj zadreg, vendar mislim, da jih za zdaj v koaliciji razrešujemo korektno," pravi Cveta Zalokar Oražem, vodja poslanske skupine.

Nekaj več slabe volje v koaliciji je bilo po njenih besedah zaradi nekaterih potez predsednika vlade, predvsem zaradi imenovanja Dimitrija Rupla za posebnega odposlanca premierja, vendar poslanka meni, da se je tej temi posvečalo veliko preveč pozornosti.

Sajovic: Zgodba bo uspešna
Borut Sajovic
, vodja poslanske skupine LDS-a, pravi, da bi vlada v zunanjepolitičnih situacijah lahko v določenih obdobjih ukrepala bolj odločno, "predvsem takrat, ko se je pustila ujeti v zgodbe izsiljevanja glede zaključnega računa".

Po drugi strani je zato vlada po njegovem mnenju ukrepala veliko bolje, ko gre za gospodarsko-finančno krizo. "Ukrepala je pravilno in pravočasno, kljub temu da javno mnenje pričakuje nekaj na hitro," je dejal. Sicer pa je Sajovic prepričan, da se delovanje vlade in koalicije počasi utirja, zato je prepričan, da bo zgodba uspešna.

DeSUS: Vlada delala dobro
Glede na razmere, v katerih je delala, tudi vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Žnidaršič ocenjuje, da je vlada delala dobro. "Bilo je nekaj zamud, vendar, gledano v celoti, je bilo delo dobro," pravi.

A. S.