Po delovanju brez pooblastil Rous ne daje izjav. Foto: RTV  SLO
Po delovanju brez pooblastil Rous ne daje izjav. Foto: RTV SLO
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec
Po besedah Erjavca stranka ne nasprotuje preoblikovanju Kada, a ne podpira zdajšnjega predloga uprave. Foto: RTV SLO

Predsednik stranke Karl Erjavec bo vladi tudi predlagal, naj Rousa odstavi z mesta državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade. Rous, nekdanji predsednik DeSUS-a, je v nasprotju z vrhom stranke javno podprl preoblikovanje Kada in ustrezno glasoval na ponedeljkovi skupščini družbe. Erjavec je dodal, da je Rous vodil usklajevanja "brez pooblastil" in po "svoji vesti".

V DeSUS-u so Rousa odpoklicali na današnji nujni seji izvršnega odbora stranke, za omenjena mesta pa še nimajo kandidatov. Rous, ki je izstopil iz stranke, dogajanja ne želi komentirati.

DeSUS se ne strinja z upravo Kada
Erjavec je še pojasnil, da se izvršni odbor in strateški svet stranke ne strinjata s predlogom uprave Kada v zvezi s njegovim preoblikovanjem. Predlagane spremembe naj po njegovih besedah ne bi zagotavljale temeljne naloge Kada, tj. dolgoročne stabilnosti pokojninske blagajne. V DeSUS-u so predlagali, naj se sporna točka preloži z dnevnega reda ponedeljkove skupščine Kada, ter naj predlog preučita vladna delovna skupina za privatizacije in koalicija.

Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je v zvezi z notranjim dogajanjem v DeSUS-u odgovoril, da gre za vprašanje stranke in ne koalicije. Zadnjega dogajanja v luči delovanja koalicije pa še ni mogoče oceniti. V kabinetu predsednika vlade so pojasnili, da bodo predlog DeSUS-a preučili, sicer pa pravijo, da lahko Antona Rousa odpokliče le tisti, ki ga je imenoval.