Bručan meni, da je donacija prekinjena le začasno, v obliki, kakršna je bila, upa pa, da prekinitev še ni dokončna. Foto: RTV SLO
Bručan meni, da je donacija prekinjena le začasno, v obliki, kakršna je bila, upa pa, da prekinitev še ni dokončna. Foto: RTV SLO

Ni šlo za donacijo, pač pa je hotel dobavitelj do zaslužka na drugačen način.

Nekdanji minister za zdravje Dušan Keber
Operacijska miza
Dan, ko bodo operacijske mize v bolnišnicah, se spet oddaljuje. Foto: RTV SLO

Minister za zdravje Andrej Bručan meni, da je to najhitrejša alternativa za nakup 18 operacijskih miz. Če ne bo nobene pritožbe, bi lahko postopek izbire najboljšega ponudnika miz končali v šestih tednih. Kot je znano, je Medicoengineering odstopil od donacije 18 operacijskih miz, saj pogojev ministrstva za zdravje ne morejo izpolniti.

Odpovedovanje donacij
Medicoengineering pogodbe, ki jo je včeraj poslalo ministrstvo za zdravje, ne more sprejeti predvsem zaradi določila v pogodbi, da pri donaciji ne bi smela sodelovati podjetja, v katerih je kapitalsko udeležena država. Z Medicoengineeringa so sporočili, da pogoj precej omeji izbor podjetij, ki bi sploh lahko sodelovala v donaciji. Tudi če bi pogodbe podpisali, bi lahko namerno ali nenamerno kršili pogodbo v tem določilu, kar bi povzročilo ničnost pogodbe, sporočajo iz Medicoengineeringa. Pripravljenost za donacije so zaradi politizacije že odpovedali nekateri zasebniki. Katera podjetja so bila pripravljena na donacijo, iz Medicoengineeringa ne želijo sporočiti.

Bručan poziva, naj podjetja ne vlagajo pritožb
Ministrstvo za zdravstvo bo za iskanje najboljšega ponudnika operacijskih miz ustanovilo komisijo, minister Bručan pa je sodelujoča podjetja pozval, naj ne "iščejo možnosti za pritožbe tam, kjer jih ni". Tako upa, da rezervni načrt ni potreben, je pa dejal, da pričakuje, da bodo podjetja znižala cene, ponujene v razveljavljenem razpisu. Minister za zdravje še upa, da bo v prihodnjih šestih tednih sprejeta tudi novela zakona o javnem naročanju, ki bi dopuščala tudi interventni nakup.

Od razočaranja do razumevanja
Odpoved Medicoengineeringove donacije je bila za njegove tekmece pričakovana, je poročal Radio Slovenija. Direktor podjetja Mollier Roman Šumak je dejal, da pri odločitvi za donacijo ni šlo za donacijo, "pač pa za javno zbiranje sredstev." Najbolj so razočarani na Onkološkem inštitutu, vendar je njegov direktor Zvonimi Rudolf dejal, da je bila donacija morda tudi "krinka za posel".

Bručan pojasnjuje sporno klavzulo
Minister za zdravje meni, da donacija po njegovem mnenju ni bila le manipulacija, pojasnil pa je, da so s klavzulo o nesodelovanju podjetij v delno državni lasti želeli preprečiti očitke, da so se tako izognili javnemu razpisu, del sredstev zanje pa bo šel kljub temu prek podjetij v delno javni lasti iz proračuna.

Predsednik države Janez Drnovšek je dejal, da upa, da bo ministrstvo čim prej našlo ustrezno rešitev in končalo agonijo bolnikov na Onkološkem inštitutu.

Ni šlo za donacijo, pač pa je hotel dobavitelj do zaslužka na drugačen način.

Nekdanji minister za zdravje Dušan Keber