Slovenski ribič. Foto: TV Koper-Capodistria
Slovenski ribič. Foto: TV Koper-Capodistria

Na nujni seji je bilo navzočih 14 članov odbora. Predlog z amandmaji je podprlo devet poslancev, proti pa ni bil nihče.

Sorodna novica Vlada za finančno nadomestilo in pravno pomoč ribičem. Ribiči: Minimalno, kar smo zahtevali od vlade

V skladu s spremembo 15. člena zakona o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško (Zuvras) bodo ribiči še naprej upravičeni do nadomestil za izpad dohodkov zaradi ribolova v delu morja, ki po arbitraži pripada Sloveniji. Sprememba je po navedbah vlade nujna, potem ko so se lani na ravni Evropske unije zgodile spremembe pravil, ki urejajo državno pomoč za ribištvo in akvakulturo.

21. člen medtem ureja pravno pomoč za ribiče, ki jim hrvaški organi izdajajo kazni zaradi ribolova v delu morja, ki po arbitražni razsodbi pripada Sloveniji. S spremembo želi vlada po lastnih besedah zaščititi ribiče, saj so nekatere globe že postale pravnomočne. V skladu s spremembo zakona bo pomoč obsegala stroške izvajalca pravne pomoči, stroške postopkov, varščine in v primeru prisilne izterjave povračilo sredstev za kazni in s tem povezane stroške. Prisilnih izterjav sicer še ni bilo.

Poslanska razprava

Po mnenju odbornikov iz vrst SDS-a med vladnim predlogom in predlogom, ki ga je pred časom v obravnavo vložila največja opozicijska stranka, ni bistvenih razlik. Vladi med drugim očitajo, da do zdaj ni naredila nobenega koraka v smeri rešitve vprašanj, povezanih s hrvaškim spoštovanjem oz. nespoštovanjem arbitraže. "Če se državi ne bosta dogovorili, se nihče ne bo," je domnevne besede ribičev povzela Anja Bah Žibert.

Ob tem je opozorila, da četudi prisilnih izterjav še ni bilo, te nad ribiči visijo "kot Damoklejev meč". Poudarila je tudi, da je treba pomagati vsem ribičem, ne pa upravičenosti do nadomestil pogojevati s količino ulova. Nasprotno je Janja Sluga iz Gibanja Svobode poudarila, da se nadomestila ne morejo dodeljevati vsem, ki ribarijo, temveč le tistim, ki se z ribolovom preživljajo.

Skladno s predlogom spremembe zakona, ki ga je pripravil SDS, bi vlada med drugim ribičem v 30 dneh poravnala globe, ki so jim jih do zdaj izdali hrvaški organi. Te skupno znašajo približno 3,4 milijona evrov. Vlada je o predlogu podala negativno mnenje, saj meni, da bi to pomenilo, da Slovenija priznava pristojnost hrvaških organov v delu morja, ki po arbitraži pripada Sloveniji. Predlog je zavrnil tudi pristojni odbor.

Vlada je sicer državnemu zboru predlagala, da njen predlog spremembe Zuvras sprejme po skrajšanem postopku.