Notranji minister Aleš Hojs je napovedal, da bo v postopkih, ki jih bo izvajala komisija, sodeloval z največjo mero odgovornosti ter z vsemi podatki in dokumenti. Foto: BoBo
Notranji minister Aleš Hojs je napovedal, da bo v postopkih, ki jih bo izvajala komisija, sodeloval z največjo mero odgovornosti ter z vsemi podatki in dokumenti. Foto: BoBo

Novoustanovljena preiskovalna komisija DZ-ja, ki jo vodi poslanec stranke LMŠ Rudi Medved, bo ugotavljala morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in političnega vplivanja na potek oziroma izid predkazenskih in drugih postopkov. Preiskava se bo nanašala na obdobje od 13. marca lani do odreditve parlamentarne preiskave.

Na konstitutivni seji se je komisija dogovorila o delu in sprejela sklep o izvedbi pripravljalnih preiskovalnih dejanj. Gre za nabor dokumentacije, ki jo morajo komisiji posredovati policija, Nacionalni preiskovalni urad, ministrstvo za notranje zadeve in vlada. Komisija je zahteve že posredovala naslovnikom, rok za njihov odziv pa je 15 dni. Na podlagi pridobljene dokumentacije bo komisija izvajala dokazne sklepe in se odločala, koga in iz katere institucije bo povabila na zaslišanje, so sporočili iz DZ-ja.

Sorodna novica "Ne moremo pristati na občutek, da policija varuje vladajočo politiko"

Očitki o vmešavanju v delo policije in razgradnji NPU-ja

Komisijo je DZ imenoval 28. maja na zahtevo poslanskih skupin strank LMŠ, SD, Levica in SAB. Medved je ob vložitvi zahteve izrazil prepričanje, da bo preiskava dokazala, da se vladajoča politika vtika v predkazenske postopke, jih zavira in otežuje delo policije. Pa tudi, da se dogaja razgradnja Nacionalnega preiskovalnega urada in da kriminaliste, ki preiskujejo dejanja funkcionarjev te vlade, "odlagajo" v neke delovne skupine.

Omenil je tudi ravnanje policistov na protestih in pisanje glob tistim, ki so se jih udeleževali. Po mnenju pobudnikov parlamentarne preiskave, je šlo za nesorazmerne ukrepe, obstajajo pa tudi "resni namigi, da je to naročil sam minister Aleš Hojs". Notranji minister Aleš Hojs je sicer napovedal, da bo v postopkih, ki jih bo izvajala komisija, sodeloval z največjo mero odgovornosti ter z vsemi podatki in dokumenti. Generalni direktor policije Anton Olaj pa se je odzval, da "policija vsekakor je in bo servis državljanov".