Državljanska lista (DL) je v ponedeljek vložila dopolnilo k predlogu vladne novele glede zakona za uravnoteženje javnih financ. Foto: BoBo
Državljanska lista (DL) je v ponedeljek vložila dopolnilo k predlogu vladne novele glede zakona za uravnoteženje javnih financ. Foto: BoBo

Državljanska lista (DL) je v ponedeljek vložila dopolnilo k predlogu vladne novele glede zakona za uravnoteženje javnih financ. DL tako predlaga petodstotno znižanje pokojnin za vse upravičence, ki pokojnino prejemajo iz proračuna. S to potezo želijo odpraviti neenako obravnavo posameznih skupin upokojencev.

Varčevalni zakon oziroma zakon za uravnoteženje javnih financ je namreč posegel v pravice, ki nimajo podlage v vplačanih prispevkih in sredstva zanje zagotavlja država iz proračuna. Pokojnine pa so hkrati višje od 622 evrov. Omenjene pokojnine so se s 1. julijem znižale za različne odstotke, pri tem pa so bile izvzete nekatere skupine upokojencev.

Vladni predlog novele
Vlada je zaradi javnega nezadovoljstva zaradi nesorazmernosti pri izplačilih pokojnin pripravila novelo varčevalnega zakona, ki posameznike, ki so vplačevali prispevke v sklade drugih republik nekdanje SFRJ, izvzema iz znižanja pokojnin.

V poslanski skupini DL-ja so omenjeni predlog podprli, zavzeli pa so se za njegovo nadgradnjo, tako da bi se znižala vplačila države za vse upravičence, brez izjem, ki nimajo podlage v vplačanih prispevkih, in to za odstotek, ki bo primerljiv s posegom v pridobljene pravice na vseh drugih področjih. Po mnenju DL-ja je ob tem pomembno, da s to rešitvijo "odpade vtis ideološkega razlikovanja."