Ugotovili smo, da je v dokumentih prisotna določena evolucija hrvaških stališč, ki se nanašajo na Slovenijo, je dejal predsednik državnega sveta Blaž Kavčič. Foto: MMC RTV SLO
Ugotovili smo, da je v dokumentih prisotna določena evolucija hrvaških stališč, ki se nanašajo na Slovenijo, je dejal predsednik državnega sveta Blaž Kavčič. Foto: MMC RTV SLO
Državni svet
Teoretično še obstaja možnost, da osem svetnikov zahteva sklic izredne seje, ki bi odločala o vetu, je dejal Kavčič. Foto: MMC RTV SLO

Komisija je predstavnikom vlade predstavila svoje ugotovitve, do katerih je prišla po pregledu dokumentov o vključitvi Hrvaške v Nato, svoje argumente in obrazložitve v zvezi z dokumenti pa so predstavili tudi predstavniki vlade, je pojasnil predsednik DS-ja Blaž Kavčič.

Kavčič vsebine dokumentov ni želel komentirati, saj imajo oznako zaupno, dejal pa je, da so svetniki ugotovili, da je bila v dokumentih prisotna določena evolucija stališč Hrvaške. Tako naj bi bil zaznaven precejšen napredek v formulaciji stališč, ki se nanašajo na Slovenijo, in to naj bi bila posledica odzivnih sporočil s strani Nata, meni Kavčič.

Podpora Hrvaški v tem trenutku koristna za Slovenijo
Svetniki tako v pregledanih dokumentih niso našli podlage za tezo, da bi bila lahko meja na morju prejudicirana. Za Kavčiča zelo pomemben argument za potrditev zakona pa je bil zelo močno izraženo stališče velikega števila tujih veleposlanikov, ki so pokazali povišano stopnjo razumevanja slovenskih stališč do vprašanja meje in hkrati izpostavili odločno stališče, da je za Slovenijo strateško gledano bolj koristno, da v tem trenutku hrvaško vključitev v Nato podpre.

Predloga za referendum ali veta ne bo?
Kavčič je glede referenduma dejal, da sicer gre za legitimno pravico, ki je skladna s slovensko ustavo, a temu, da bi DS uporabil pooblastilo, da zahteva referendum, ne pripisuje velike verjetnosti. "Seveda pa imajo drugi akterji možnost uporabiti ustavne pravice po svoji presoji," je dodal.

Sprejetje današnjega sklepa pa ne pomeni, da se DS do ponedeljka ne bo več sestal, saj še obstaja teoretična možnost, da osem svetnikov zahteva sklic izredne seje, ki bi odločala o vetu. "Vendar do tega trenutka take pobude nisem prejel," je še dejal Kavčič.

Kritično vprašanje je meja na morju
V DS-ju sicer na vprašanje kopenske meje s Hrvaško v tem trenutku ne gledajo s spornega stališča, saj je "v stališčih z dne 25. junija 1991 zadeva dovolj jasno postavljena". Kavčič meni, da je kritična predvsem meja na morju, in pri tem navaja dva dni stare besede hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, ki "še vedno odražajo trdno voljo Hrvaške, da želi Sloveniji odvzeti teritorialni pristop do odprtega morja".

A. K. K.