Letala air tractor za gašenje požarov že uporabljajo na sosednjem Hrvaškem. Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/BoBo
Letala air tractor za gašenje požarov že uporabljajo na sosednjem Hrvaškem. Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/BoBo

Enota za gašenje iz zraka, ki jo je vlada v okviru uprave za zaščito in reševanje ustanovila po katastrofalnih požarih na Krasu leta 2022, je operativna in bo lahko že letos ob podpori treh španskih pilotov, vojske in policije gasila iz zraka.

Prva air tractorja sta v Slovenijo prispela lani in sta že popolnoma operativna. Gre za dvosedežni letali, opremljeni s plovci, da lahko zajemata vodo tudi iz rek, jezer in morja. Ob tem lahko pristajata tudi na letališčih in vodo polnita po cevi. Prenašata lahko 3000 litrov vode in 50 litrov penila za gašenje, kar je trikrat več kot helikopterji, ki jih trenutno uporabljajo za gašenje.

Drugi dve letali je Slovenija dobila maja oziroma junija letos. Enosedežni letali v kolesni različici sta zdaj v postopku registracije v slovenski register letal, jeseni pa bosta letali nadgrajeni s plovcema, kar omogoča zajemanja vode na vodotokih.

Ob obsežnejših požarih bo treba poskrbeti za varnost pilotov

Gašenje z letali air tractor pa je taktično precej drugačno od gašenja s helikopterji, zato morajo biti tudi gasilci usposobljeni, saj posadke letal potrebujejo ustrezno podporo na terenu, da je zagotovljena varnost. "Morate vedeti, da zdaj prihaja še letalska flota. S helikoptersko enoto policije in vojske pa tako ali tako dobro sodelujemo že zdaj. To bo zdaj treba vkomponirati skupaj, kar naenkrat bo na nebu velika gmota letalcev," je za Radio Slovenija dejal podpoveljnik Gasilske zveze Slovenije Marko Adamič.

V nasprotju s helikopterji, ki odvržejo en kubični meter vode, letala odvržejo tri kubične metre, drugačen pa je tudi njihov način odmeta, saj vodo odvržejo s hitrostjo 100 kilometrov na uro, in ne iz lebdenja, kot je to mogoče pri helikopterjih. Poveljnik Gasilske zveze Slovenije Zvonko Glažar pa ob tem vseeno opozarja: "Še vedno se bo pokazalo, da bo moral na vsako požarišče stopiti tudi gasilski škorenj in dokončati samo žarišče požara."

Gašenje iz zraka pa bo omogočalo tudi vojaško transportno letalo spartan. Konec junija prihodnje leto naj bi zanj v Slovenijo prispel gasilni modul, usposabljanje za njegovo uporabo pa je v načrtih v drugi polovici leta 2025.