Začele so se intenzivne priprave na predsedniške volitve. Foto: BoBo
Začele so se intenzivne priprave na predsedniške volitve. Foto: BoBo

Državna volilna komisija (DVK) je začela intenzivne priprave na novembrske predsedniške volitve. Tako je okrajnim volilnim komisijam volilnih enot že naložila, naj čim prej določijo volišča in njihova območja, pri čemer mora biti četrtina volišč dostopnih invalidom. Politične stranke pa morajo do 30. avgusta okrajnim volilnim komisijam podati predloge za člane volilnih odborov, pri čemer morajo tokrat priložiti tudi njihovo soglasje.

Na predsedniških volitvah bo kot po navadi mogočih več oblik glasovanja, med drugim glasovanje po pošti iz tujine, pri katerem lahko sodelujejo slovenski državljani, ki imajo v tujini stalno prebivališče ali pa so tam le začasno. Zaradi zapletov z volilnim gradivom v preteklosti pa bo uvedena novost.

Prazne uradne glasovnice
Vsem volivcem v državah zunaj Evrope ter tistim v Azerbajdžanu, Belorusiji, Gruziji, Moldaviji, Rusiji, Ukrajini in Turčiji bodo poslali uradne prazne glasovnice, na katere bodo morali volivci sami vpisati ime svojega kandidata. Volivci v drugih evropskih državah pa bodo po pošti prejeli običajne glasovnice z imeni kandidatov.

Poleg glasovanja po pošti iz tujine bo tudi na tokratnih volitvah mogoče glasovati na rednih voliščih, na voliščih, dostopnih za invalide, na voliščih za predčasno glasovanje in za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča, na domu ter na diplomatsko-konzularnih predstavništvih.

Znižanje nadomestil za komisije volilnih enot in okrajev
Člani DVK-ja so danes tudi določili višino nadomestil oziroma povračil stroškov za člane volilnih organov. Članom volilnih komisij volilnih enot in okrajnih volilnih komisij se bodo nagrade znižale za osem odstotkov, medtem ko višina nadomestil za člane volilnih odborov ostaja nespremenjena.

G. C.