Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vlada je na seji določila besedilo predloga resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske (SV) do leta 2035 ter ga poslala v obravnavo državnemu zboru. Resolucija je najvišji razvojnousmerjevalni dokument, s katerim se načrtuje dolgoročno doseganje potrebne stopnje razvoja organizacije in posodobitve sil ter zmogljivosti in povezljivosti SV-ja za uresničevanje nacionalnih interesov in ciljev na obrambnem področju v sodobnem varnostnem okolju, izhaja iz vladnega gradiva.

Sorodna novica Ustavno sodišče ni odločalo o prepovedi referenduma o investicijah v vojsko

Strateški pregled obrambe, ki ga je ministrstvo za obrambo izvedlo leta 2016, je pokazal, da izzivi na področju finančnih, kadrovskih in materialnih virov, s katerimi se SV spoprijema že nekaj let, ob vse bolj nepredvidljivem in negotovem mednarodnem varnostnem okolju otežujejo razvoj SV-ja v skladu s sprejetimi razvojno-usmerjevalnimi in planskimi dokumenti ter izvajanje zakonsko predpisanih nalog.

Kot so zapisali, zastavljeni dolgo- in srednjeročni razvojni cilji niso bili podprti s potrebnimi viri in pomembnimi strukturnimi prilagoditvami v vojski, kar se kaže v večletni negativni oceni njene pripravljenosti in kritičnih ocenah zavezništva.

Sorodna novica "Najbolj skrb vzbujajoče je, da iz naše vojske odhajajo tudi najbolj izurjeni"

Nakopičeni razvojni zaostanki

Te ugotovitve in ocene so bile upoštevane pri pripravi novega programa za dolgoročno obdobje do leta 2035. Pojasnili so, da resolucija predvideva večstopenjski razvoj SV-ja za pospešeno odpravljanje nakopičenih razvojnih zaostankov iz preteklega desetletja in usmerja razvoj Slovenske vojske v vzpostavitev sposobnejših in učinkovitejših vojaških zmogljivosti.

Med drugim predvideva krepitev profesionalizma, vojaške etike, voditeljstva ter organizacijske kulture in klime, izboljšanje delovnopravnega in socialnega statusa pripadnikov SV-ja, nadgradnjo sistema vojaškega izobraževanja in usposabljanja, urjenja ter ne nazadnje pripravo in uveljavljanje sodobnih strategij, doktrin, taktik in postopkov.

Reorganizacija rezervne sestave

Resolucija opredeljuje tudi možnost oblikovanja novih oblik pogodbene rezervne sestave SV-ja, ki bodo organizirane prostorsko, vodene z manjšim jedrom stalne sestave vojske in umeščene v enotno strukturo poveljevanja in kontrole SV-ja. Skupni mirnodobni obseg bo do leta 2035 vključeval 10.000 pripadnikov, s končnim razmerjem najmanj 7000 pripadnikov stalne in do 3000 pripadnikov pogodbene rezervne sestave ter novih oblik pogodbene rezerve. Ob nezadostnem zagotavljanju obsega stalne in rezervne sestave resolucija dopušča ponovno oceno smotrnosti uvedbe znanih ali nadgrajenih oblik vojaške dolžnosti.

Posodobitev Slovenske vojske se bo sicer lahko urejala tudi s posebnimi zakoni, ki bodo omogočali prevzemanje finančnih obveznosti tudi prek omejitev, ki jih določajo vsakoletni proračuni.

Sorodna novica Kako je Slovenija sodelovala v afganistanskih misijah?

Povečati obrambno sposobnost

Nadaljnji razvoj temelji na projekciji postopnega doseganja dvoodstotnega BDP-ja najpozneje do leta 2035. Z razvojnim zagonom pri vzpostavitvi vojaških zmogljivosti in s krepitvijo bojnega značaja SV pa bo povečana obrambna sposobnost Slovenije, so zapisali.

Dodali so, da resolucija sicer ne nalaga novih finančnih obremenitev in neposredno ne ustvarja finančnih posledic. Te bodo nastale na podlagi analize posameznih projektov in ukrepov v okviru šestletnih srednjeročnih obrambnih programov, ki jih sprejme vlada na predlog ministrstva za obrambo.

Nova obrambna strategija