Še vedno ni znano, ali bodo volivci o minaretu odločali na referendumu. Foto: MMC RTV SLO
Še vedno ni znano, ali bodo volivci o minaretu odločali na referendumu. Foto: MMC RTV SLO
Novi zapleti z džamijo?

Še vedno ni znano, ali bodo volivci o tem odločali na referendumu. Mestni svetnik Mihael Jarc (Lista za čisto pitno vodo) je zbral dovolj podpisov, potrebnih za pobudo za vložitev zahteve za razpis referenduma. Pristojnemu organu jih bo posredoval v ponedeljek ali v torek, poroča TV Slovenija. Na potezi je tako ljubljanski župan Zoran Janković. Ta odločitve o nadaljnjih ukrepih še ni sprejel, saj se bo na podlagi vložene pobude posvetoval s strokovnimi službami mestne uprave in se odločil o prihodnjih korakih.

Dodatno pa je razplet okrog džamije začinil še mestni svetnik Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije). Pravi, da Mestna občina Ljubljana islamski verski skupnosti prodaja zemljišče, ki ne omogoča izgradnje niti objekta samega v celoti in parkirne kleti, predvsem pa, da gre za poseben dogovor na škodo muslimanov v Sloveniji.

Trdi, da center ne bo zgrajen na križišču Parmove in Kurilniške ulice, saj občina ne prodaja zaokroženega zemljišča zanj. Islamska skupnost bo morala kupiti še del zemljišča za gradnjo objekta in ureditev parka severno od džamije ter zemljišče za ureditev funkcionalnega zemljišča okoli objekta, še dodaja Jazbinšek.

»Džamija je odrinjena iz Parmove vmes med železniško postajo Šiška in železniškim muzejem 45 metrov stran, odrinjena je v Šiško.« Jazbinšek meni, da se spornega nakupa zemljišča, ki je v lasti podjetja Energoplan, v islamski skupnosti ne zavedajo. »Janković in Energoplan sta finančno mino nastavila muslimanski skupnosti.«

Janković in ISS: Vse poteka po načrtu
»Gospod Jazbinšek se mora najprej odločiti, ali je za džamijo ali je proti. Če meni, da je kupnina previsoka, za to, kar je mestna občina prodala, ima vso pravico oziroma dolžnost, da predlaga na seji mestnega sveta znižanje kupnine,« pa na očitke odgovarja župan Zoran Janković.

V islamski skupnosti medtem pravijo, da so seznanjeni z vsemi potezami mestne uprave in da popolnoma zaupajo županovi odločitvi. Sporočili so še, da so v tem trenutku osredotočeni na del, ki ga kupujejo, o nadaljnjih odločitvah pa se bodo dogovarjali sproti, še poroča TV SLO.

L. D.

Novi zapleti z džamijo?