Foto:
Foto:
Zunanje preverjanje naj bi odpravili ob koncu prvega triletja devetletke.
Sistemu zaposlovanja vrhunskih športnikov v državni upravi se obetajo spremembe (na sliki Aljaž Pegan).

Ovrednotenje vloge in pomena nacionalnih preizkusov znanja sta ključni nalogi ministrstva v letošnjem letu, je ob predstavitvi letošnjega načrta dela dejal minister za šolstvo in šport Milan Zver.

Zver predlaga, da bi učenci ob koncu drugega triletja devetletke prostovoljno preverili svoje znanje na nacionalnih preizkusih iz slovenskega jezika, matematike in enega tujega jezika. Ob koncu devetega razreda naj bi bilo preverjanje za vse učence obvezno, in sicer iz slovenskega jezika, matematike ter tretjega predmeta, ki bi ga izmed obveznih predmetov 8. in 9. razreda določil minister.

Na šolskem ministrstvu pričakujejo, da bo državni zbor novelo zakona obravnaval po skrajšanem postopku in jo sprejel do junija letos. V tem primeru bi spremembe pri preverjanju znanja v praksi zaživele že prihodnje šolsko leto.

Poudarek predšolstvu
Med druge ključne naloge ministrstva je Zver uvrstil še povečanje kakovosti in racionalizacijo v predšolski vzgoji, zmanjšanje odvečnega administrativnega dela učiteljev ter učinkovitejše financiranje in upravljanje. Prenoviti želijo tudi nižje in srednje poklicno izobraževanje. Minister je opozoril še na težave osnovne šole Bršljin, ki jih bo skušal odpraviti v sredo med tamkajšnjim obiskom.

Nova merila pri športu
Na športnem področju bodo oblikovali nova merila za delitev javnih sredstev ter v sodelovanju z notranjim ministrstvom spremenili nekatere zakone o športu in športnih društvih. "Sistem zaposlovanja vrhunskih športnikov v državni upravi želimo na novo oceniti, ločiti profitna društva od neprofitnih, splošna namera pa je, da država čim bolj izstopi iz športa," je še povedal Zver.