Karl Erjavec je zatrdil, da stranka z današnjega sestanka odhaja enotna, kar je potrdil tudi vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec je zatrdil, da stranka z današnjega sestanka odhaja enotna, kar je potrdil tudi vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša. Foto: MMC RTV SLO

Ponovil je stališče, da na zamrznitev pokojnin ne pristajajo. Z zahtevo po usklajevanju pokojnin ne želijo pridobiti privilegijev, pač pa samo ohraniti zdajšnjo raven pokojnin.

"Tudi na današnji klavzuri je bilo zelo jasno povedano. Če bodo pokojnine zamrznjene, potem je malo možnosti, da bi lahko DeSUS še naprej tvorno sodeloval v koaliciji," je dejal Erjavec, ki kljub trditvam finančnega ministra Janeza Šušteršiča, da o tem ni še nič dogovorjenega, vztraja pri tem, da bodo dosegli usklajevanje, drugače bo ta vlada težko delovala naprej.

Spomnil je na koalicijsko pogodbo, v kateri je to zapisano. Usklajevanje pokojnin je bil namreč eden izmed glavnih razlogov, zakaj so sploh šli v to koalicijo, in eden glavnih, zakaj so sploh odšli iz prejšnje koalicije. Če bodo pokojnine zamrznjene, bo to pomenilo kršitev koalicijske pogodbe; v tem primeru bodo v organih stranke morali sprožiti razpravo o nadaljnjem sodelovanju v koaliciji.

Predstavnike DeSUS-a je na strankini klavzuri nagovoril tudi Danilo Türk

Erjavec: V demokraciji so vedno alternative
Kar se tiče razmišljanj nekaterih, da v Sloveniji ta trenutek ne obstaja alternativa, je prvak DeSUS-a dejal, da v demokraciji te vedno so. Kot je dejal, tovrstnih razprav sploh ne razume, in spomnil, da je po parlamentarnih volitvah alternativa že obstajala, če bi Zoran Janković sestavil vlado in bi ta danes delovala. Če bi Janševa vlada padla, bi se pač vzpostavila neka drugačna koalicija, je prepričan Erjavec.

Erjavec bo na volilnem kongresu znova kandidiral
V okviru današnjega srečanja vrha stranke s predstavniki pokrajinskih in občinskih odborov so sicer govorili tudi o zaupanju članstva do vodstva in o položaju stranke v slovenskem političnem prostoru. Kot je dejal prvak stranke, vodstvo uživa zaupanje, dogovorili pa so se, da bodo prihodnje leto, predvidoma marca, izpeljali volilni kongres, na katerem bo zagotovo znova kandidiral za predsednika.

Erjavec: Stranka s Ptuja odhaja enotna
Razpravljali so tudi o tem, ali je smotrno, da je stranka ta trenutek v koaliciji in ali je bil vstop vanjo prava poteza. "Večinsko mnenje je, da lahko stranka v okviru koalicije več stori za uresničitev svojega programa in zaščito tistih, ki stranko podpirajo," je dejal Erjavec, ki trdi, da stranka z današnjega sestanka odhaja enotna, kongres pa bo po njegovem mnenju priložnost za soočenje različnih programov.

"Da" za pokojninsko reformo in zakon o slabi banki
Na klavzuri je beseda tekla tudi o drugih aktualnih dogajanjih v državi. Stranka podpira pokojninsko reformo, a pričakuje, da bo v njej tudi določilo o 50 milijonov evrov vrednem usklajevanju pokojnin iz sredstev Kapitalske družbe (Kad), pri čemer pa da je Kad treba dodatno kapitalsko okrepiti. O tem paradržavnem sklada je še dejal, da bi ob uveljavitvi Slovenskega državnega holdinga sklad moral ostati neodvisen.

Uveljavitev zakona o slabi banki je po mnenju vodstva DeSUS-a izjemnega pomena, saj brez sanacije bank ni mogoče okrepiti slovenskega gospodarstva.