Erjavec pričakuje dobro sodelovanje z Dejanom Židanom. Foto: BoBo
Erjavec pričakuje dobro sodelovanje z Dejanom Židanom. Foto: BoBo

Erjavec in Židan se bosta sestala v četrtek v prostorih poslanske skupine DeSUS.

Svet stranke Solidarnost je sprejel odločitev, da vodstvo stranke lahko nadaljuje pogovore o predvolilnih povezavah z drugimi strankami. Foto: BoBo

Po izvršnem odboru DeSUS-a je predsednik stranke Karl Erjavec povedal, da mu je strankin organ podelil mandat za začetek pogovorov z začasnim vodjo SD-ja Dejanom Židanom. Če bi stranki na volitvah zbrali dovolj glasov, da bi lahko sestavili socialdemokratsko vlado, bi kandidata za mandatarja predlagala tista stranka, ki bi na volitvah dosegla boljši izid.

Oblikovanje takšne koalicije pa po Erjavčevih besedah ne pomeni, da bosta stranki na predčasnih volitvah 13. julija nastopili s skupno listo, pač pa vsaka s svojo.

Erjavec pravi, da je program SD-ja najbolj soroden programu DeSUS-a. O oblikovanju koalicije pa se kljub temu ne bi mogel pogovarjal z nekdanjim predsednikom SD-ja Igorjem Lukšičem, saj da je ta imel preveč radikalna stališča.


Na levici prevelika razdrobljenost

V socialdemokratski vladi bi DeSUS tudi lažje ščitil interese upokojencev, je prepričan Erjavec. Ne predstavlja si, da bi to lahko storili v vladi predsednika SDS-a Janeza Janše. SD in DeSUS bi tako lahko nastopila kot "levi blok, kot protiutež zmagi Janeza Janše".

Na levici vlada velika razdrobljenost, a prava levica je po njegovih besedah le socialdemokracija, druge stranke pa imajo bolj liberalne programe.

Združena levica zavrnila Solidarnost
Pogovore o predvolilnih povezavah z drugimi strankami bo nadaljevala tudi Solidarnost, ki pa se ne bo povezala s člani Združene levice, saj so z njihove strani doživeli zavrnitev pogovorov, so zapisali v sporočilu za javnost.

Dokončne odločitve o predvolilnih koalicijskih povezavah sicer še niso sprejeli in ne izključujejo možnosti, da bo Solidarnost nastopila na volitvah samostojno. "Za spremembe v politiki je nujna moč in svoje ideje lahko uveljavimo, če jo bomo izkazovali. Moč pa je le v povezovanju, česar si v shizofreni situaciji razdrobljene slovenske politične levice želijo tudi volivci," so zapisali.

Erjavec in Židan se bosta sestala v četrtek v prostorih poslanske skupine DeSUS.