Erjavec pričakuje od avtorjev oddaje, da bodo pokazali dokumente o podkupovanju. Foto: MMC RTV SLO
Erjavec pričakuje od avtorjev oddaje, da bodo pokazali dokumente o podkupovanju. Foto: MMC RTV SLO
Drago Kos
Nekateri mu očitajo, da je celotno zadevo finski policiji posredoval prav on in jo pri tem z nekaterimi podatki tudi zavedel, a Kos odgovarja, da je prva informacija prišla z Interpola na Dunaju. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo za obrambo do sedaj za nabavo oklepnikov ni plačalo še nič. Foto: MMC RTV SLO
Walter Wolf
Wolf je napovedal milijonske tožbe, a bo počakal do konca volitev, da mu ne bodo očitali, da komu varuje hrbet, pravi. Foto: MMC RTV SLO
Milan Švajger
Erjavec za MMC podvomil v novinarja

"Imel sem intervju s finskim novinarjem in opazil sem, da ni dobro informiran in da pozna stvari le z ene strani. Zelo me zanima, kaj bo sledilo v prihodnjih dneh, saj bo objavljeno treba podkrepiti tudi z dokumenti," nam je dejal minister za obrambo. Sam dokumentov, na podlagi katerih je finska televizija objavila oddajo o podkupovanju Patrie, ki naj bi vodilo tudi do Janeza Janše, ni videl, če bi jih, bi jih seveda takoj predal pristojnim organom, je zatrdil minister.

Kaj je obrambni minister Karl Erjavec za MMC povedal o oddaji finske TV, si poglejte v priloženem videu.

Kaj je predsednik DeSUSa napisal v MMC-jevi spletni klepetalnici, pa si preberite tukaj.

"Če bi kar koli o tem vedel, bi seveda ukrepal. Vendar gre zaenkrat samo za neutemeljene obtožbe, dokumentov ni. Upam, da ne gre za neko predvolilno akcijo, ker bi to bilo zelo slabo. Čakam, kaj bodo ugotovili finski preiskovalni organi, ki zadevo preiskujejo skupaj z našimi," je Erjavec odgovoril na obtožbe, ki bremenijo predsednika slovenske vlade.

Na vsak način se mu zdi mogoče, da je nekdo iz Slovenije vplival na finskega novinarja. "Upam, da res ne gre samo za neko vročo predvolilno politično zgodbo. Oziroma bi bil tega zelo vesel, saj bi to pomenilo, da je res to, kar trdim, in sicer, da je bi ta posel najbolj transparenten doslej in v skladu s predpisi," je dodal.

V spletnem klepetu pa je Erjavec odgovoril tudi na to, da ga je finski novinar v scenariju oddaje predstavil le kot marioneto in človeka, ki ne sprejema odločitev na svojem ministrstvu. Minister je povedal, da mu že od prvega dneva ministrovanja očitajo, da je zgolj marioneta. Scenarija oddaje na finski televiziji ni prebral.

V okviru predvolilne kampanje bomo na MMC-ju gostili vse predsednike strank. Do zdaj so udeležbo potrdili:

Sašo Peče (Lipa): 1. 9., ob 10.00
Jože Duhovnik (KDS): 3. 9., ob 12.00
Zdenko Vinkov (SSN): 4. 9., ob 10.00
Vlado Čuš (Zeleni Slovenije): 5. 9., ob 12.00
Janez Janša (SDS): 5. 9., ob 22.00
Zmago Jelinčič (SNS): 10. 9., ob 10.00
Katarina Kresal (LDS): 11. 9., ob 10.00
Gregor Golobič (Zares): 15. 9., ob 10.00
Stojan Auer (LPR): 17. 9., ob 10.00

MORS: Postopek v skladu z zakonodajo
Poleg ministra Erjavca so zadevo komentirali tudi na obrambnem ministrstvu in zagotovili, da je bil celoten postopek javnega naročila oklepnikov 8 x 8 voden v skladu s slovensko zakonodajo. Pogodba tako med drugim vključuje tudi konkurenčno klavzulo. Tudi če bi bil sum korupcije potrjen, prekinitev pogodbe za slovenski proračun ne bi imela posledic. Ministrstvo do zdaj za dobavo oklepnih vozil ni plačalo še nič.

Kos dokazov nima, a logično sklepa
Odzval se je tudi predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos, ki je prav tako eden izmed intervjuvancev v oddaji, v kateri je dejal, da so v afero Patria "vpleteni ljudje, ki so zelo blizu vrha". Kos je povedal, da dokazov o tem nima, da pa le logično sklepa, glede na to, kdo vse se je v zadevi angažiral, da bi jo potisnil pod preprogo. "Glede na to je jasno, da morajo biti v igri zelo pomembna imena," pravi. Dokazov za to nima, če bi jih imel, bi jih, podobno kot Erjavec, predal policiji.

Scenarij finske oddaje v angleščini lahko preberete tukaj.

Zanikal je, da naj bi tako posegal v volilno kampanjo. Prav tako pa zavrača očitke, da je z obtožbami brez dokazov v tujini oblatil ime države, saj po njegovih besedah ni izrekel nobenih obtožb, ampak le svoje mnenje. Glede na to, kako se zadeve razvijajo, pa je o njih, kot je dejal, čedalje bolj prepričan.

Wolf: Janša je lopovom stopil na noge, zato cvilijo
Za Delo je o "aferi Patria" spregovoril tudi podjetnik Walter Wolf, ki naj bi bil prav tako med osumljenimi podkupovanja. Znova je poudaril, da s Patrio nima nič. "To je zgodba brez vsebine, razen, če je vsebina finančno nakazilo, ki jih imam tristo na dan," je dodal. Pravi, da je z zgodbo povezan zato, ker pozna vzhodnoevropskega predstavnika Patrie Wolfganga Riedla. "Stvar je v tem, da nekdo napačno interpretira transakcijo med mano in Riedlom. On je na moj račun poslal prevelik znesek, ki nima nobene veze s Patrio. In presežek je moje podjetje vrnilo. Preostali denar je bil Riedlov delež pri nekih poslih, ki nima nobene veze s slovenskimi oklepniki," pojasnjuje.

Wolf je prepričan, da je pristal v tej zgodbi samo zato, ker je "ime, ki zvoni". Če bi finski policisti dobili ime od nekoga neznanega, ga zagotovo ne bi šli preiskovat, razlaga. "Res pa je, da je Janša nekaterim lopovskim komunistom stopil na noge, zato pa zdaj cvilijo," je še povedal in dodal, da Janše niti ne pozna, saj ga je videl le enkrat.

Tudi Švajger le logično sklepa
Direktor Sistemske tehnike Milan Švajger, ki ga je finski novinar v oddaji prav tako intervjuval, pravi, da dokazov, da se je Janša s Patrio pogovarjal o nakupu oklepnikov, nima, a logično sklepa, da so se pogovarjali ljudje, ki so premierju blizu. Za finsko televzijo je pojasnil, zakaj tako sklepa: "Ker to vem! Ker je bil naš predsednik vlade leta 1991 minister za obrambo, njegovo področje je obramba."

Da je nakup patrij odobril predsednik vlade, je Švajger trdil zato, ker sta se po njegovih besedah v zadevi močno angažirala Darko Njavro in Tone Krkovič. Oba sta po njegovih besedah blizu Janši. Švajger je tudi prepričan, da o zadevi ni odločal obrambni minister Erjavec. "On je kmet na šahovnici. Dela tisto, kar mu reče Janša ali njegovi ožji sodelavci," trdi prvi mož Patrii konkurenčnega podjetja.

A. S.

Erjavec za MMC podvomil v novinarja