Delodajalci zakona ne bodo podprli, če ne bo črtana določba o cenzusu za Zoisove štipendije ali če ta ne bo dvignjen na 500 odstotkov minimalne plače. Foto: RTV SLO
Delodajalci zakona ne bodo podprli, če ne bo črtana določba o cenzusu za Zoisove štipendije ali če ta ne bo dvignjen na 500 odstotkov minimalne plače. Foto: RTV SLO
Marjeta Cotman
Cotmanova opozorila, da zakon ne rešuje davčnih olajšav. Foto: RTV SLO
Proti zakonu o štipendiranju

Zakon predlaga uvedbo dohodkovnega cenzusa 150 odstotkov minimalne plače na družinskega člana za pridobitev Zoisove štipendije, čemur sindikati in delodajalci nasprotujejo. Delodajalci so opozorili še na dejstvo, da za podjetja, ki bi podeljevala kadrovske štipendije, ne bi veljala posebna davčna olajšava.

Proti cenzusu tudi v ŠOS-u
Z uvedbo cenzusa za Zoisove štipendije se ne strinjajo niti v Študentski organizaciji Slovenije. Zoisova štipendija za nadarjene naj bi se z zakonom preimenovala v Zoisovo štipendijo za izjemne dosežke, republiška štipendija pa v državno.

Po besedah predsednika odbora za socialna in zdravstvena vprašanja študentov Damirja Rakele so iz zakona izvzeti tudi dodatki za študentske družine. Država je sicer zagotovila, da bodo vprašanje študentskih družin rešili z drugimi transferji.

Štipendije ne bodo v davčni olajšavi
Vlada je obljubila, da bo kadrovsko štipendiranje spodbijala s sofinanciranjem, po besedah Rakele pa jih žalosti, da štipendije ne bodo štele za davčno olajšavo. Minister za finance Andrej Bajuk je namreč, tako Rakela, dejal, da davčna olajšava ni v skladu z novo davčno zakonodajo.

Spremembe se obetajo tudi pri določanju višine republiške šripendije, saj naj bi se osnova po novem obračunavala glede na neto prihodke in ne bruto, kot to velja zdaj, za tri evre na družinskega člana pa naj bi se po besedah Rakele povečal tudi cenzus za pridobitev.

Drobnič: Cenzus ne bo bistveno zmanjšal števila štipendistov
Po besedah ministrice za delo, družino in socialne zadeve bo zakon omogočil, da bo država iz proračuna zagotavljala sredstva v višini 30 odstotkov minimalne plače in dodala, da zakon ne rešuje davčnih olajšav. Generalni direktor direktorata za trg dela Roberta Drobniča pa je pojasnil, da po izračunih odstotek minimalne plače za uvedbo cenzusa ne bo bistveno zmanjšala števila Zoisovih štipendistov.

Vlada naj bi zakon obravnavala na prihodnji seji, v državnem zboru pa naj bi bil obravnavan po skrajšanem postopku. Rakela ocenjuje, da bi lahko začel veljati z novim šolskim letom.

Proti zakonu o štipendiranju