Foto:
Foto:

Osrednja tema pogovora je bil prevzem poveljevanja nad mirovno operacijo v BiH-u, ki naj bi jo konec tega leta od zveze Nato prevzel EU. Mirovne sile Sforja naj bi zamenjale sile Euforja, v katerih bo Slovenija predvidoma dobila nekoliko več odgovornosti.

Velika Britanija je sicer za obdobje enega leta sprejela vlogo vodilne države v silah Euforja, zato so dobri dvostranski odnosi med državama pomembni za učinkovito sodelovanje v novi mirovni operaciji, je povedal Grizold.

Sodelovanje predvsem na področju usposabljanja
Obrambni minister je stanje na področju dvostranskega sodelovanja ocenil kot pozitivno. Sodelovanje z Veliko Britanijo v vojaških in obrambnih zadevah je dobro na vseh ravneh, predvsem pa v vojaškem izobraževanju in usposabljanju ter sodelovanju v zvezi z obrambnim načrtovanjem in profesionalizacijo slovenske vojske. Grizold je obenem izrazil hvaležnost za ponujeno pomoč na področju kadrovskega menedžmenta, kjer ima Slovenska vojska svetovalca iz Velike Britanije.

Slovenska vojska tudi na vodstvenih položajih
Slovenska vojska naj bi po Grizoldovih besedah v Euforju prevzemala tudi vodstvene položaje, po potrebi pa v BiH poslala še kakšen vod vojaške policije. K
mirovni operaciji bi sicer lahko prispevala še nacionalna obveščevalna celica, ki bo postala operativna 26. junija. Slovenska vojska ima v BiH-u že eno motorizirano enoto, dva voda vojaške policije in medicinsko enoto.

V Afganistan še vojaški gasilci
Ministra sta se dotaknila tudi varnostnih razmer v Afganistanu, kamor bo
septembra odšla desetina slovenskih vojaških gasilcev. Grizold in Hoon sta
se sicer strinjala, da sile ISAF-a v Afganistanu predstavljajo steber zveze Nato. Hoon je slovenskemu kolegu orisal tudi najnovejše varnostne razmere v Iraku.