V dokumentih sta jasno zarisani tako morska kot kopenska meja med Slovenijo in Hrvaško, čeprav ta še ni uradno določena. Foto: MMC RTV SLO
V dokumentih sta jasno zarisani tako morska kot kopenska meja med Slovenijo in Hrvaško, čeprav ta še ni uradno določena. Foto: MMC RTV SLO
Hrvaška ekološko-ribolovna cona
Sodeč po dokumentih ERC še vedno velja za vse, tudi za članice Evropske unije. Foto: MMC RTV SLO
Samuel Žbogar
Žbogar trditve hrvaške politike postavlja na laž z dokumenti samimi. Foto: MMC RTV SLO

Zunanji minister je namreč na tiskovni konferenci novinarjem razdelil sporne dokumente s fotografijami, na katerih je jasno vrisana meja, ki pa sploh še ni določena.

Žbogar je ob tem pojasnil, da se je bila Hrvaška pripravljena zavezati, da na pristopnih pogajanjih ne bo prejudicirala meje, ni pa se hotela zavezati, da v morebitni arbitraži o meji ne bo uporabljala dokumentov, ki so nastali po 25. juniju 1991. Če bi Slovenija zdaj molčala, bi to lahko razumeli, kot da hrvaškim dokumentom ne nasprotuje, je ob tem še opozoril minister.

V hrvaškem pogajalskem gradivu je, kot pravi Žbogar, omenjena množica zakonov, pravilnikov in uredb, proti katerim je slovensko zunanje ministrstvo v preteklosti že protestiralo, ker prejudicirajo mejo.

ERC glede na dokumente velja za vse
Pomemben del gradiva pri poglavju o okolju je hrvaški zakon o vodah, ki v 20. členu govori o t. i. vodnogospodarski strukturi, katere del je tudi strategija upravljanja z vodami. V omenjeni strategiji, o kateri je sabor razpravljal letos, je ob zemljevidu hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone le opomba, da je bila ta sprejeta leta 2004, ne pa tudi, da trenutno za Evropsko unijo ne velja.

Tudi v zakonu o zaščiti okolja v 48. členu zasledimo poseben akt: načrt intervencij ob onesnaženju morja. In v načrtu so spet za Slovenijo sporni zemljevidi t. i. ZERP-a oz. ekološko-ribolovne cone.

Celoten dokument si lahko ogledate tukaj.

Meja tudi na zemljevidih železniškega omrežja
Sporne zemljevide je mogoče najti tudi tam, kjer jih pravzaprav ne bi pričakovali: na primer v hrvaškem nacionalnem programu za razvoj železniške infrastrukture. Zemljevid hrvaških železnic ima tudi natančno zarisano morsko mejo, čeprav ta ob razpadu SFRJ-ja ni bila določena in je torej tudi danes še ni.

Slovenska diplomacija v hrvaških zakonih, pravilnikih in uredbah vsako leto zasledi nekaj deset primerov besedila ali zemljevidov, ki prejudicirajo mejo, zato v Zagreb vztrajno pošilja protestne note.

Dragun: Hrvaška ne prejudicira meje
Na hrvaškem ministrstvu za zunanje zadeve in evropske integracije so v četrtek za MMC zatrdili, da Hrvaška v svoje dokumente pri pogajanjih z EU-jem ni vključila nobenega zemljevida. Dejstvo, da Hrvaška ni predložila zemljevida z vrisano mejo s Slovenijo, je po besedah tiskovnega predstavnika ministrstva, Maria Draguna, dobro poznano Evropski uniji, saj imajo glede pogajanj vse države članice in Evropska komisija vpogled v hrvaška pogajalska stališča.

Hrvaška v pogajanjih z nobenim dokumentom ne prejudicira reševanja mejnega spora s Slovenijo, kar je bila pripravljena še dodatno potrditi skladno s francosko iniciativo, je še zatrdil Dragun.

T. K.

Sporne zemljevide si lahko ogledate v spodnji galeriji. Za povečavo kliknite na fotografijo.