Gasparijeva potrditev je bila pred tedni zaradi uspešne uvedbe evra nesporna, vendar mu je razkritje dokumentov BS-a preprečilo ponovno izvolitev. Foto: Reuters
Gasparijeva potrditev je bila pred tedni zaradi uspešne uvedbe evra nesporna, vendar mu je razkritje dokumentov BS-a preprečilo ponovno izvolitev. Foto: Reuters
Janez Drnovšek
Banka Slovenije
Mitja Gapari se bo udeležil le še dveh zasedanj sveta guvernerjev ECB-ja v Frankfurtu. Foto: RTV SLO
Poslanci zavrnili nov mandat Gasparija

Gaspariju so za ponovni šestletni mandat guvernerja centralne banke zmanjkali trije glasovi, saj so mu jih poslanci namenili le 43. Predsednik države, ki mora zdaj predlagati novega kandidata, meni, da je neizvolitev slab znak za slovensko in mednarodno javnost, saj kaže, da se "nadaljuje trend izpodkopavanja neodvisnih institucij v državi". Šestletno vodenje centralne banke je sicer v evropskem merilu nenavadno kratek mandat.

"Kdor koli misli, da bo z zavzemanjem finančnih, gospodarskih in medijskih institucij zagotovil trdno in dolgotrajno vladanje, se moti," je zapisal Drnovšek. Hkrati je sporočil, da bo pospešil postopek izbire guvernerja, saj ne želi, da bi Slovenija ostala brez prvega moža centralne banke ravno v času, ko mora ta sodelovati pri odločitvah sveta guvernerjev Evropske centralne banke.

Trichet: Vloga Gasparija izredno pozitivna
Predsednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet je v kratkem sporočilu zapisal, da je bila vloga Gasparija pri slovenskem prevzemanju evra "izredno pozitivna". Trichet bo z Gasparijem sodeloval vse do izteka njegovega mandata oz. vse do imenovanja novega guvernerja.

Z neizvolitvijo je seznanjena tudi Evropska komisija, ki je sporočila, da ni primerno, da bi zadevo komentirala.

Gaspari le še do 1. aprila
Gasparijevo kandidaturo je omajala predvsem objava internih javnofinančnih napovedi BS-a, ki za Slovenijo niso bile spodbudne. Mandat se mu bo iztekel 1. aprila.

V obeh glasovanjih je bilo razdeljenih 87 glasovnic. Ob glasovanju o Gradu je bilo oddanih osem neveljavnih glasovnic, kandidata pa je podprlo 71 poslancev. Pri glasovanju o Gaspariju pa so bile od 87 oddane tri neveljavne glasovnice, kandidata pa je podprlo le 43 poslancev.

Neizvolitev ni presenetila političnih strank
Politične stranke so neizvolitev Mitje Gasparija za guvernerja Banke Slovenije označile za pričakovano. V SDS-u, kjer so o Gaspariju glasovali po svoji vesti, upajo, da bo predsednik za novega kandidata predlagal nekoga, ki bo dobil širšo podporo. NSi je nad izidom glasovanja presenečen, saj za Gasparija očitno niso glasovali vsi tisti, ki so mu obljubili podporo. Podporo so mu odrekli še v SNS-u.

Pred tajnim glasovanjem so mu podporo napovedali LDS, SD, SLS in DeSUS. LDS meni, da je neizvolitev klofuta vsem uspehom iz preteklosti in uspešnemu vstopanju v EU ter prevzemu evra. SD ocenjuje, da je politična volja prevladala nad argumenti, saj so bili ti že zdavnaj ovrženi. SLS svojega glasovanja ni razkril. Jeziček na tehtnici sta bila tako glasova predstavnikov manjšin in odsotnost nekaj poslancev.

Alarmantna poročila romala na ECB?
Kot je znano, je SNS javnost opozoril, da naj bi Banka Slovenije že dalj časa Evropski centralni banki pošiljala strogo tajne dokumente, v katerih so bile zapisane izjemno neugodne napovedi makroekonomske stabilnosti Slovenije v prihodnjih letih. Gaspari je pojasnil, da ni šlo za uradno gradivo banke, vodja ECB-ja Jean-Claude Trichet pa je zanikal, da so v Frankfurtu prejemali tovrstne skrajno negativne ocene.

C. R.

Poslanci zavrnili nov mandat Gasparija