Shod pred parlamentom. Foto: Organizator
Shod pred parlamentom. Foto: Organizator

"Peticija, ki jo danes predstavljamo in predajamo vladi, ni prva s pozivi slovenski vladi Roberta Goloba, naj ukrepa zoper genocid v Gazi, v Palestini – vključuje pa najbolj celovit nabor ukrepov, ki jih vlada Republike Slovenije lahko sprejme kot izvršilna veja samostojne in neodvisne, suverene države," so poudarili danes v Gibanju za pravice Palestincev, Pravnem centru za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC), Civilnodružbeni iniciativi za Palestino in v gibanju študentk in študentov za svobodno Palestino.

Sorodna novica Gibanje za pravice Palestincev slovensko politiko pozvalo k odločnejšemu odzivu na dogajanje v Gazi

Anja Filippini iz Civilnodružbene iniciative za Palestino, ki je tudi pripravila peticijo, je poudarila, da je za nami eno leto izraelskega genocida, pa tudi "leto dni protipravnega neukrepanja slovenskih odločevalcev, ki ignorirajo pravno obveznost Slovenije, da ukrepa proti genocidu in kršitvam mednarodnega humanitarnega prava. To je razkrilo njihovo prakso normalizacije in nekaznovanosti zločinov najskrajnejše vlade v zgodovini Izraela, ki deluje na podlagi fašistične ideologije in javno razglaša svoj genocidni naklep".

V peticiji, ki so jo skupaj s 66 organizacijam in skoraj tisoč podpisniki naslovili na Vlado RS, so od slovenskih oblasti zahtevali uvedbo vojaških, gospodarskih, političnih in diplomatskih sankcij.

"Slovenija je zavezana preprečevati genocid"

Urška Regvar iz organizacije PIC je poudarila, da je Slovenija "kot podpisnica Konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida genocid zavezana preprečevati", zato mora uvesti kazenski pregon zoper posameznike in subjekte, ki izvajajo genocid, kar lahko sproži na podlagi univerzalne jurisdikcije. "Uporabiti mora tudi vse razpoložljive sankcije proti prepoznanim storilcem genocida, kar vključuje prepoved vstopa v državo, prepoved poslovanja in zamrznitev premoženja, kot nestalna članica varnostnega sveta pa naj zahteva zamrznitev pravic Izraela kot države članice ZN-a."

"Skrajni čas je tudi, da se Slovenija pridruži Južni Afriki, Čilu in desetim drugim državam, ki so že prekinile diplomatske odnose z Izraelom", je poudarila Barbara Vodopivec iz Gibanja za pravice Palestincev. Slovenske oblasti je tudi pozvala k uvedbi vojaškega embarga. "Poleg popolnega vojaškega embarga se mora Slovenija tudi zavzeti za prekinitev trgovinskega Pridružitvenega sporazuma med EU-jem in Izraelom, prepovedati pa mora tudi sodelovanje in trgovanje z nezakonitimi izraelskimi naselbinami na okupiranih palestinskih ozemljih. Zakonski predlog, ki to ureja, smo nevladne organizacije poslale slovenskim oblastem pred mesecem dni", je še poudarila Vodopivec.

Sorodna novica Gibanje za pravice Palestincev: Slovenija podpisuje sporazume, ne naredi pa ničesar

Lisa Kolos in Nai Štagar iz gibanja Študentke in študentje za svobodno Palestino sta opozorila na neukrepanje Univerze v Ljubljani, ne glede na dolžnosti, ki jih univerza ima in na pozive študentskih gibanj. Na Univerzo v Ljubljani sta ponovno naslovila študentske zahteve, kot so obsodba izraelskega genocida nad palestinskim ljudstvom in prepoznanje zgodovinske okupacije in apartheida, jasno obsodbo širjenja izraelske agresije, ustanovitev sklada za pomoč palestinskim študentkam in študentom, prekinitev sodelovanja z izraelskimi institucijami ter podjetji, ki sodelujejo z izraelskim režimom, pozvala pa sta jo tudi k aktivnemu pozivanju Vlade RS za ukrepanje proti Izraelu.

Predstavniki organizacij in gibanj so slovenske oblasti ob koncu opozorili, da s prelaganjem odgovornosti za ukrepanje na raven EU-ja in Združenih narodov ne morejo ubežati svojim dolžnostim.