Obrambni minister Marjan Šarec med obiskom na Kosovu. Foto: MORS
Obrambni minister Marjan Šarec med obiskom na Kosovu. Foto: MORS

Obrambnemu ministru Marjanu Šarcu so volivci na junijskih evropskih volitvah s preferenčnimi glasovi namenili mandat evropskega poslanca v prihodnjem petletnem sklicu Evropskega parlamenta. Z ustanovno sejo novega sklica Evropskega parlamenta 16. julija bo tako nastopil mandat evropskega poslanca, funkcija obrambnega ministra pa mu bo prenehala.

Čakajoč na vrh Nata

Predsednik vlade Robert Golob bo moral poiskati njegovega naslednika, a se mu, kot kaže, s tem za zdaj še ne mudi. Premier je namreč v izjavi po seji sveta vlade za Slovence po svetu dejal, da Šarca kot ministra čakajo še nekatere naloge. Zato ga do ustanovne seje Evropskega parlamenta ne bodo razreševali z ministrske funkcije.

Med ključnimi nalogami je med drugim poudaril vrh Nata v Washingtonu prihodnji teden. "Bilo bi zares nespametno, ko bi ministra za obrambo poslali na najpomembnejši dogodek v letu brez polnega mandata," je komentiral. Tako je po Golobovih besedah popolno jasno, zakaj do odhoda Šarca v Bruselj ne bodo izvedli "nobenih ukrepov niti iskanja".

Predsednik največje vladne stranke Gibanje Svoboda, v kvoti katere je tudi vodenje obrambnega ministrstva, je sicer po objavi izidov volitev dejal, da si bodo za odločitev, kako naprej, vzeli kak teden, a da je z delom ministra in ministrstvom zadovoljen, zato bodo razmišljali tudi v smeri iskanja kandidatov znotraj obstoječe ekipe.

V obstoječi ekipi je še Damir Črnčec

Iz ekipe sicer hkrati z ministrom Šarcem odhaja tudi njegov državni sekretar Rudi Medved, ki se bo upokojil. Vlada ga je na eni od dopisnih sej s 14. julijem že razrešila z mesta državnega sekretarja. Izmed obstoječe ekipe tako na ministrstvu ostaja državni sekretar Damir Črnčec, ki pa bi kot ministrski kandidat lahko naletel na zadržke koalicijskih partnerjev pri podpori, predvsem Levice.

Kot bolj sprejemljiv možni kandidat se je v zadnjih tednih omenjal poslanec Svobode in predsednik odbora DZ-ja za obrambo Martin Premk.

Letalniki belin-V dostavljeni v Črno goro

Marjan Šarec z delegacijo v Črni gori. Foto: MORS/Aleš Sila
Marjan Šarec z delegacijo v Črni gori. Foto: MORS/Aleš Sila

Šarec se je sicer danes (torek) mudil v Črni gori, kjer je tamkajšnjemu kolegu Draganu Krapoviću predal brezpilotne letalnike belin-V slovenskega proizvajalca C-Astral iz Ajdovščine, sporoča ministrstvo za obrambo.

Gre za prvi primer, ko je druga država v Sloveniji kupila vojaško opremo pri slovenskem proizvajalcu po modelu vlada-vladi, so poudarili na ministrstvu. Posel sledi dogovoru o sodelovanju na področju vojaškega izvidništva in opazovanja ter nadzora iz zraka, ki sta ga avgusta lani sklenili obrambni ministrstvi obeh držav.

Skladno z dogovorom je ministrstvo v okviru skupnega naročila za potrebe črnogorske vojske kupilo šest brezpilotnih letalnikov belin-V. Za potrebe Slovenske vojske (SV) jih je ministrstvo medtem kupilo deset. Vrednost posla za nakup letalnikov za SV je dobrih 3,5 milijona evrov, za črnogorsko vojsko pa nekaj več kot milijon evrov.

Na letališču v Podgorici je Šarec slovesno predal letalnike, namenjene črnogorski vojski. Predaje se sta se poleg Krapovića med drugim udeležila podpredsednik črnogorske vlade Aleksa Bečić in notranji minister Danilo Šaranović. Zatem sta Šarec in Krapović opravila tudi krajše dvostransko srečanje, na katerem sta govorila o obrambnem in vojaškem sodelovanju med državama, dotaknila pa sta se tudi aktualnih varnostnih izzivov v regiji in po svetu.

V izjavi sta poudarila odlično sodelovanje med državama na vojaškem in obrambnem področju. Šarec je izrazil pričakovanje, da se bo takšno sodelovanje nadaljevalo tudi v prihodnje. Na podlagi podobnega dogovora kot za brezpilotne letalnike je namreč proti koncu leta predvidena tudi dobava dinamičnih simulatorjev za oklepna vozila JLTV 4 x 4 oshkosh z integriranimi oborožitvenimi postajami, in sicer enega za črnogorsko in enega za Slovensko vojsko.