Premier Robert Golob in direktor Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO) Sandi Viršek. Foto: BoBo
Premier Robert Golob in direktor Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO) Sandi Viršek. Foto: BoBo
Premier Golob med nagovorom. Foto: BoBo
Premier Golob med nagovorom. Foto: BoBo

Vladni predstavniki so obiskali vseh šest posavskih občin – Krško, Brežice, Sevnico, Kostanjevico na Krki, Radeče in Bistrico ob Sotli –, kjer so se srečali z župani, gospodarstveniki in vodstvi javnih zavodov v regiji. Sledil je slavnostni dogodek v Vrbini ob Krškem, kjer sta predsednik vlade Robert Golob in direktor Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO) Sandi Viršek simbolično položila temeljni kamen za gradnjo odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov (NSRAO). Položitve temeljnega kamna so se udeležili tudi nekateri ministri in ministrice ter vidni predstavniki elektrogospodarstva in lokalne politike.

Z gradnjo "izpolnjujemo dolg do vseh prihodnjih generacij", je ob tem dejal Golob. Po njegovih besedah Slovenija namreč z odlagališčem rešuje vprašanje odlaganja omenjene vrste jedrskih odpadkov, kar je eden od predpogojev za zeleni prehod. "Brez velikih nizkoogljičnih virov energije zelenega prehoda namreč ni mogoče izpeljati," je dejal. Prav tako po njegovih besedah ni mogoče začeti razprave o gradnji nove jedrske elektrarne v Krškem (JEK 2), če prej ni rešeno vprašanje, kam odlagati odpadke iz Nuklearne elektrarne Krško (NEK).

Udeležence slovesnosti v Vrbini je ob prihodu pričakalo približno 20 protestnikov, ki so s transparenti opozarjali, da si v svoji bližini ne želijo jedrskih odpadkov. Foto: BoBo
Udeležence slovesnosti v Vrbini je ob prihodu pričakalo približno 20 protestnikov, ki so s transparenti opozarjali, da si v svoji bližini ne želijo jedrskih odpadkov. Foto: BoBo

Z gradnjo odlagališča to rešujemo, je dejal na slovesnosti ob položitvi temeljnega kamna. Z začetkom gradnje odlagališča po premierjevih besedah "odpravljamo tudi enega od glavnih zadržkov pred prihajajočo odločitvijo o referendumu za JEK 2". "Popolnoma logično je, da moramo najprej reševati problem odpadkov iz obstoječega objekta, dokazati, da to zmoremo, znamo in hočemo, šele nato pa se lahko pogovarjamo o tem, da bomo gradili nove objekte," je dejal.

Odlagališče bo po besedah predsednika vlade preživelo več prihodnjih generacij, po 300 letih pa bodo odpadki izgubili radioaktivnost: "To pomeni, da ne uničujemo okolja za obdobje, ki je nedefinirano, ampak za obdobje, ki ga poznamo. In verjamem, da je tudi to eno od sporočil danes, da kar koli počnemo, moramo misliti na prihodnje generacije. Ne moremo na račun koristi v tem življenju pozabiti, da imamo dolg do prihodnjih generacij."

Po Virškovih besedah so priprave na začetek fizične gradnje samega odlagališča potekale več let, sama gradnja pa bo stekla enkrat do jeseni. Načrtujejo, da bo poskusno obratovanje steklo v letu 2027. Po njegovih besedah gre sicer za zahteven projekt, v katerega je bilo do zdaj vloženega veliko truda in energije.

Nagovor direktorja Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO) Sandija Virška. Foto: BoBo
Nagovor direktorja Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO) Sandija Virška. Foto: BoBo

"Danes pišemo zgodovino in postavljamo pomemben mejnik za našo skupnost in prihodnje generacije," pa je dejal krški župan Janez Kerin. Objekt je po njegovih besedah plod dolgoletnega načrtovanja, sodelovanja in prizadevanj številnih. Njegov namen je zagotoviti "varno, učinkovito in trajno rešitev za ravnanje z nizko- in srednjeradioaktivnimi odpadki", pri čemer je prepričan, da bo odlagališče dosegalo najvišje standarde varnosti in kakovosti ter da bo opremljeno z najsodobnejšo tehnologijo in bo upoštevalo najstrožje okoljske in varnostne predpise.

Sicer pa je župan Kerin danes povedal še, da so z ministrom za okolje Bojanom Kumrom in direktorjem ARAO-ja sklenili dogovor, da bo agencija svoj sedež iz Ljubljane vnovič preselila nazaj v Krško. Pri tem bo morala občina po Kerinovih besedah izpolniti določene pogoje, o katerih pa se še dogovarjajo.

Jedrska elektrarna v Krškem bo zdaj lahko brez zadržkov dobila drugi blok, je dejal premier Golob. Foto: BoBo
Jedrska elektrarna v Krškem bo zdaj lahko brez zadržkov dobila drugi blok, je dejal premier Golob. Foto: BoBo

Golob: Skrajni čas je že bil

Premier Golob se je po njegovih besedah na vladnem obisku Posavja posvetil jedrski energiji. "Jedrska energija je zelo zaznamovala Posavje v njegovem razvoju in po njej je Posavje v preostanku Slovenije najbolj poznano. Dva pomembna razloga sta, zakaj je vlada svojo sejo na temo jedrske energije opravila v Posavju," je v uvodu v izjavi za javnost dejal premier Golob in navedel, da sta ta dva razloga novembrski referendum o izgradnji drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem in pa polaganje temeljnega kamna za izgradnjo odlagališča za nizko- in srednjeradioaktivne odpadke NSRAO.

"Dokler ne počistimo odpadkov iz obstoječe elektrarne, ne moremo govoriti o pripravah na novo," je dejal. Ker gre za zelo pomembno temo, se mu zdi pravilno, da so se vsi ministri, ki bodo ta gradiva obravnavali, lahko tudi osebno seznanili s tem, kako je jedrska tehnologija videti v obratovanju, je premier povedal v izjavi za medije po današnji terenski seji vlade.

"Skrajni čas je že bil, da se je to tudi zgodilo," je še poudaril Golob in dodal, da se lahko zdaj o izgradnji novega bloka na lokaciji v Krškem govori, ne da bi kdor koli imel slabo vest zaradi vprašanja odpadkov.

"V tej vladi smo izpolnili dolg, da počistimo radioaktivne odpadke in jih odložimo varno," je poudaril Golob. To je po njegovih besedah zgodovinski dolg, o katerem se je govorilo od dne, ko je Nuklearna elektrarna Krško v 80. letih prejšnjega stoletja začela obratovati. O tem se je govorilo pred 20 leti ob podpisu sporazuma s Hrvaško, a nobena vlada do zdaj ni naredila tega koraka, je še povedal.

100 milijonov evrov za stanovanja

Ob 13. uri se je v okviru obiska Posavja vladna ekipa sešla v prostorih Jedrske elektrarne v Krškem, kjer je na seji med drugim potrdila tudi izhodišča za zakonsko ureditev sistemskega financiranja stanovanjske gradnje za do 100 milijonov evrov letno, je na novinarski konferenci potrdil Golob.

Srečanja z župani, vodstvi javnih zavodov in predstavniki lokalnih podjetij

Pred sejo so vladni predstavniki obiskali številne javne institucije in podjetja. Minister za gospodarstvo Matjaž Han in zunanja ministrica Tanja Fajon sta si ogledala podjetje Radeče papir nova, obiskala Terme Čatež in obnovljeni atletski stadion v Brežicah.

Minister za delo Luka Mesec si je skupaj z ministrom za solidarno prihodnost Simonom Maljevcem v Krškem ogledal dom starejših in gradbišče naselja Žlapovec.

Z župani posavskih občin, nato pa še z načelniki vseh treh posavskih upravnih enot se je srečal minister za javno upravo Franc Props, finančni minister Klemen Boštjančič se je sešel z vodstvom brežiške izpostave Fursa, ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel pa je obiskala Splošno bolnišnico Brežice.

Props s predstavniki lokalnih oblasti o financiranju občin

Minister za javno upravo Props je s predstavniki lokalne oblasti in vodstvi upravnih enot posavske regije med drugim govoril o noveli zakona o financiranju občin, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

Props je zbranim podrobneje pojasnil ključne spremembe zakona o financiranju občin, saj je ministrstvo za javno upravo na podlagi predlogov nekaterih, predvsem mestnih in večjih občin ter v sodelovanju z ministrstvom za finance in reprezentativnimi združenji, pripravilo dopolnitev zakona.

Gre za to, da zdaj začasno rešitev, ki občinam na podlagi dogovora o višini povprečnine za to in prihodnje leto, sklenjenim med vlado z združenji, omogoča dodatna sredstva, določa kot trajno. Letos to predvideva dodatnih 24 milijonov evrov, ki pa se bo skladno z rastjo primerne porabe povečeval.

Vladna seja je potekala v prostorih Nuklearne elektrarne Krško. Foto: BoBo
Vladna seja je potekala v prostorih Nuklearne elektrarne Krško. Foto: BoBo

Minister za obrambo Marjan Šarec je medtem obiskal Mestno občino Krško in Občino Brežice, kjer je skupaj z županoma podpisal pismi o nameri za sofinanciranje naložb v lokalno javno infrastrukturo. Krško je obiskala tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ki je skupaj z županom namenu uradno predala prenovljeni odsek Ceste krških žrtev.

Minister za naravne vire Jože Novak je obiskal družbo Hidroelektrarne na spodnji Savi in si ogledal izvedena sanacijska dela po avgustovskih poplavah. "Območje je ustrezno dograjeno z vidika urejanja voda in upoštevanju varstva narave v smislu ohranitve rib in drugega življa," je povedal. Ob ogledu, kako hidroelektrarna izpolnjuje pogoje glede vzdrževanja vodotoka in kako so bili urejeni ukrepi s področja varstva narave, na primer prehodi za ribe, so s predstavniki direkcije za vode ugotovili, da so ti ukrepi urejeni ustrezno, so sporočili z ministrstva in direkcije.

"Prehod za žive organizme je ustrezno urejen, tako da se lahko premikajo med zgornjim in spodnjim delom jeza," je povedal minister. Po mnenju pristojnih gre za dober primer na naravi temelječe rešitve. Poleg omogočenega prehoda organizmov v vodi je na desnem bregu akumulacijskega jezera zgrajenih tudi več nadomestnih habitatov za gnezdenje ptic, tam pa je svoj življenjski prostor našel tudi bober, so navedli.

Minister je glede protipoplavnih ukrepov, izvedenih pred avgustovskimi poplavami, povedal, da so ob gradnji dobro utrdili nasipe, ki so zdržali lanske poplave. "Če tega ne bi bilo, bi bila škoda zelo verjetno še večja," je presodil. Na delu Save, pri Nuklearni elektrarni Krško, kjer je bila brežina poškodovana, se medtem popravilo končuje.

Minister za okolje Bojan Kumer je v Krškem obiskal sedež Gen energije in podjetje Kostak. Kmetijska ministrica Mateja Čalušić si je ogledala Krakovski gozd in obiskala kmetijo Omerzu, ministrica za kulturo Asta Vrečko pa se je sešla z vodstvom gradu Rajhenburg.

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je dopoldne obiskal več srednjih in osnovnih šol ter vrtec, minister za visoko šolstvo Igor Papič se je v Brežicah sešel z vodstvom Fakultete za turizem Univerze v Mariboru, dve osnovni šoli pa je obiskala tudi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.

Poklukar: Razmere glede migracij so stabilne

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalni direktor policije Senad Jušić sta se v okviru vladnega regijskega obiska v Posavju seznanila z varnostnimi razmerami v regiji. Kot je ob tem zatrdil Poklukar, je Posavje varno, razmere na področju migracij pa stabilne, so sporočili z ministrstva.

Poklukar in Jušić sta med drugim obiskala policijski postaji Krško in Kostanjevica na Krki. Skupaj z županom občine Kostanjevica na Krki Robertom Zagorcem so si ogledali delo policije na terenu. "Slovenija je varna država, ena najvarnejših na svetu, in tudi Posavje kot regija je varno. Stanje na področju migracij je stabilno, sicer povečano za nekaj več kot deset odstotkov. Še vedno so tihotapci tisti, ki poganjajo celotno migracijo po zahodnobalkanski poti, tudi pri tem je policija izredno učinkovita," je ob tem dejal Poklukar.