Takšni prizori so v Sloveniji od nedelje preteklost. Foto: EPA
Takšni prizori so v Sloveniji od nedelje preteklost. Foto: EPA
Izvajanje novele po Sloveniji

V nedeljo od polnoči do 14. ure so inšpektorji zdravstvenega inšpektorata obiskali 16 nočnih lokalov, 83 gostinskih lokalov v poslovno-trgovskih centrih in 46 drugih gostinskih obratov, pri čemer so zaznali tri kršitve, kršilcem pa izrekli zgolj opozorila.

Inšpektorat za delo je skupno izrekel 4 opozorila zdravstvenim domovom in bolnišnicam. Tržni inšpektorat je preveril 35 bencinskih servisov, 11 večjih trgovskih centrov in 24 manjših trgovin, pri čemer je ponudnikom tobačnih izdelkov skupno izrekel 17 opozoril za manjše pomanjkljivosti, povezane s prepovedjo prodaje tobačnih izdelkov mlajšim od 18 let.

Na terenu na desetine inšpektorjev
Na ministrstvu za zdravje so za MMC pojasnili, da je v ponedeljek na terenu 60 zdravstvenih in 18 tržnih inšpektorjev ter 12 inšpektorjev inšpektorata za delo, ki opravljajo nadzor v zdravstvenih domovih po Sloveniji. Koliko kršitev so zabeležili, bo znano ob zaključku delovnega dne zgodaj popoldne.

Gostinci za zdaj niso zaznali manjšega obiska
O spoštovanju prepovedi smo se pozanimali tudi v nekaj gostinskih lokalih. Kot so nam povedali, manjšega prometa - vsaj pri jutranjih kavicah - vsaj za zdaj niso zaznali, res pa je, da več ljudi poseda na vrtovih in terasah, kjer je to mogoče. Ljudje so o protitobačni noveli dobro poučeni, tako da stranke gostinskim delavcem ne povzročajo težav, dodajajo.

Težav niso imeli niti s sobotno uveljavitvijo prepovedi, saj so kadilci zadnje cigarete ugasnili še pred polnočjo, tako kot je veleval zakon.

Izvajanje novele po Sloveniji