Predsednik stranke Matjaž Han je klavzuro ocenil kot dobro vsebinsko razpravo. Foto: BoBo
Predsednik stranke Matjaž Han je klavzuro ocenil kot dobro vsebinsko razpravo. Foto: BoBo

Kot je po klavzuri dejal Matjaž Han, ki je predsedovanje stranke prevzel pred pol leta, želijo biti Socialni demokrati varuhi koalicijske pogodbe. "Ko smo podpisovali pogodbo, smo vedeli, kaj podpisujemo, zato želimo, da se nekatere reforme do konca drugega leta izvedejo: ena je uvedba davka na nepremičnine, da pokažemo Sloveniji, kakšno pravično državo si želimo, da bomo z davki, ki jih bomo pobrali, lahko razbremenili plače", je dejal in poudaril, da je treba vrniti dostojanstvo poklicem, kot so učitelji in delavci v domovih za starejše. . Meni, da je pravično, da "tisti človek, ki je z žulji prišel do svojega stanovanja ali hiše" tako kot zdaj plača nadomestilo za stavbno zemljišče, vse druge nepremičnine pa se obdavčijo progresivno. Pravično morajo razporediti tudi socialne transferje, pokojninska reforma pa mora biti po njegovem mnenju solidarna. "Mi smo stranka, ki se bori za ljudi, ki živijo od svojega dela," je dejal.

Po njegovih besedah bodo tisto, kar jim ne bo uspelo uresničiti v tem mandatu, storili v naslednjem, ko si želijo v stranki prevzeti večje naloge. "Zadovoljen sem, ker vemo, kje smo, in predvsem vemo, kam gremo."

SD smo stranka dela, smo navajeni ves čas, da nas podcenjujejo. A bomo še presenetili.

Han o položaju SD-ja znotraj koalicije

Razpravljali so tudi o delu koalicije in strategiji delovanja stranke do naslednjih volite ter o finančnem položaju stranke. "Predstavili smo finančno situacijo v desetih letih, ki nam je jasno povedala, kaj moramo narediti takoj in česa ne smemo več narediti," je bil neposreden Han in dodal, da bodo stranko finančno sanirali. "Ne bom govorili o datumih, prve naloge, kar je bilo odvisno od nas, smo že naredili, ostalo je odvisno od povpraševanja."

Glede finančnega položaja stranke je Han pojasnil, da so znižali mesečne stroške in sprejeli sklep, da gredo ven iz prostorov na Nazorjevi do konca leta. "Ko bomo pridobili ponudbo za Levstikovo, se bomo odločili, kaj narediti. Verjamemo, da bomo do konca leta zadevo sanirali."

V širši sestavi so se na klavzuri poleg predsednika, podpredsednikov in glavnega tajnika sestali še ministri, poslanci ter predstavniki lokalnih in regijskih odborov stranke ter predstavniki njenih forumov.

Han je pozval tudi k solidarnosti z BiH-om, kjer se spopadajo z uničujočimi poplavami.

"Zame osebno so vse žrtve enake, otrok v Ukrajini, otrok v Rusiji, otrok v Gazi, Libanonu ... Ne smejo več trpeti. Državniki morajo narediti vse za mir. "

Matjaž Han

Na klavzuri so analizirali tudi evropske volitve. Po Hanovih besedah je stranka, upoštevaje, koliko so vložili v volitve, zelo zadovoljna. "Nalili smo si čistega vina. Pod črto: glede na to, koliko denarja smo namenili, 42.000 evrov in imamo enega poslanca, smo zmagovalci. Vemo, kaj bi lahko naredili več, da bi na naslednjih volitvah imeli kak mandat več."

Kot je Han opomnil na začetku izjave, živimo v najzahtevnejših časih po drugi svetovni vojni. "Kdor tega ne vidi, ni realen. Socialni demokrati menimo, da je mir edina alternativa za to, da ima ta svet, Evropa in z njo Slovenija, perspektivo." Han je prepričan, da imajo v stranki potencial, "da lahko na tem področju naredimo tudi kak dokument, ki bo pomagal pri tem, da pridemo do trajnega mira. Vodimo zunanje ministrstvo, Tanja Fajon je naredila veliko nalogo v zadnjem času, smo polnopravni član Varnostnega sveta in se moramo potruditi, da pridemo do miru."