Opozicija svari, da bi zakon brez ustreznih varovalk stopnjeval policijsko represijo. Foto: RTV SLO
Opozicija svari, da bi zakon brez ustreznih varovalk stopnjeval policijsko represijo. Foto: RTV SLO

Člani odbora so uspeli obravnavati dobro polovico od skupno 60 dopolnil, ki so bila vložena k predlogu. Najbolj negativno so se odzvali na predlog SLS-a in NSi-ja, ki bi mlajšim od 16 let med 24. in 5. uro zjutraj prepovedal vstopanje v lokale, kjer se prodajajo alkoholne pijače. Predlog so zavrnili.

Nedostojno vedenje je tisto, s katerim se povzroči vznemirjenje ali razburjanje ali ogrožanje posameznika ali skupine ali kadar z žaljivimi besedami in dejanji škoduje ugledu posameznika ali skupine ali uradne osebe pri uradnem poslovanju.

Sprejeli pa so dopolnilo SD-ja, ki je v zakon uvedlo definicijo nedostojnega vedenja. Razlaga tega pojma je namreč lahko po mnenju Mirana Potrča iz SD-ja zelo subjektivna in nedefiniran pojem v zakonu daje policistu preširoko polje za razlago. Zaradi pravne varnosti je torej definicija nujna, je menil Potrč.

Beračenje ja, a ne vsiljivo
Razpravljali so tudi o členu, ki prepoveduje vsiljivo beračenje. Temu je nasprotoval Aleš Gulič iz LDS-a, ki meni, da beračenje za nekatere predstavlja nujo. Na to je notranji minister Dragutin Mate pojasnil, da vlada ne želi prepovedati beračenja, temveč le tisto beračenje, ki je vsiljivo. Predloga LDS-a odbor ni sprejel.

Razpravo o omenjenem zakonu bodo člani odbora nadaljevali v četrtek.