30 odstotkov vprašanih v anketi Dela bo dopustovalo na Hrvaškem. Foto: BoBo
30 odstotkov vprašanih v anketi Dela bo dopustovalo na Hrvaškem. Foto: BoBo

Skoraj 30 odstotkov anketiranih je odgovorilo, da nameravajo dopustovati na Hrvaškem, slabih 18 odstotkov jih bo dopust preživelo v slovenskih letoviščih, 13,5 odstotka pa v drugih tujih državah. Med tistimi, ki ne nameravajo na dopust, prevladujejo starejši. V skupini starejših od 65 let je takih več kot polovica oz. 57 odstotkov.

Anketirance, ki bodo šli na dopust, so vprašali, kako kriza vpliva na njihove počitniške načrte. 40 odstotkov jih je pojasnilo, da tega vpliva ni, a večina ga vseeno prepozna, saj bodo izbrali cenejše počitnice (37 odstotkov vprašanih) ali krajše počitnice (22 odstotkov). Kar 99 odstotkov anketiranih pa pravi, da ne bodo najeli posojila za dopust.

Na vprašanje, koliko denarja bodo namenili za dopust, je večina, 59 odstotkov, odgovorila, da toliko kot lani. Četrtina vprašanih, 26 odstotkov, pa očitno namerava letos pri dopustu varčevati, saj pravijo, da bodo porabili manj kot lani. Da bodo porabili več, jih je odgovorilo 13 odstotkov.

Delova anketa glede dopustov kaže, da letošnje leto ni bolj krizno kot lansko. Izstopa le delež teh, ki nameravajo porabiti več (lani 8, letos 13 odstotkov).

Upokojenci in starejši imajo radi proslave
Dogodke ob dnevu državnosti bodo pogosteje spremljali anketiranci, stari več kot 65 let (81 odstotkov), oz. upokojenci (79 odstotkov) ter simpatizerji SDS-a (66 odstotkov) in SD-ja (65 odstotkov). Med tistimi, ki dogodkov ne bodo spremljali, prevladujejo mlajši. V starostni skupini od 26 do 35 let je takih 65 odstotkov.

Slovenija ni izpolnila pričakovanj
Anketirane so tudi vprašali, ali so se po dobrih dveh desetletjih samostojnosti njihova pričakovanja o Sloveniji izpolnila. Velika večina oz. 86 odstotkov vprašanih je odgovorilo nikalno. Pričakovanja pa so se izpolnila le devetim odstotkom.