Zaradi zapletov pri ratifikaciji sporazuma Hrvaška deset mesecev ni prejemala elekrične energije iz nuklearke. Foto: RTV SLO
Zaradi zapletov pri ratifikaciji sporazuma Hrvaška deset mesecev ni prejemala elekrične energije iz nuklearke. Foto: RTV SLO
Andrej Vizjak
Slovenija se arbitraže ne boji, pravi minister Vizjak. Foto: RTV SLO
Slovenija bo morala zgraditi skladišče nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov. Foto: RTV SLO

Po pisanju časopisa Delo hrvaško elektrogospodarstvo od Slovenije zahteva 53,7 milijona dolarjev odškodnine, ker zaradi zapletov pri ratifikaciji sporazuma o krški nuklearki od julija 2002 do aprila 2003 ni moglo razpolagati s svojim premoženjem.

Arbitražo so sprožili pri mednarodnem centru za reševanje naložbenih sporov v Washingtonu, dokument pa je označen kot zaupen. Hrvaška stran naj bi sicer odškodninski zahtevek spremenila v evre, ker je to nekoliko ugodneje. Podatek so potrdili na slovenskem zunanjem ministrstvu, kjer že pripravljajo odgovor na hrvaško obvestilo o začetnem postopku.

Hrvaški minister za gospodarstvo Branko Vukelič je dejal, da spor na podlagi odločitve mešane komisije rešujeta hrvaško elektrogospodarstvo in Eles Gen. Dodal je, da je način rešvanja sporov sicer njuna stvar, arbitraža pa je le ena izmed možnosti.

"Arbitraže se ne bojimo"
Gospodarski minister Andrej Vizjak pravi, da so zahtevki neutemeljeni, saj je bila Hrvaški energija v tem obdobju ponujena, a je ta ni želela in jo je raje ceneje uvažala od drugod. Po njegovem mnenju bi morali državi spor rešiti sporazumno, sproženi postopek pa naj ne bi vplival na druga odprta vprašanja med državama.

Nad zahtevo za arbitražo je zelo začuden, saj se je v petek po sestanku obrtnih zbornic obeh držav v Mokricah s hrvaškim kolegom Vukelićem dogovoril, da bo ta hrvaški vladi posredoval pobudo za rešitev tega vprašanja pred arbitražo. Po Vizjakovem mnenju namreč niso bile izpeljane vse možnosti dogovora.

Direktorja Elesa Gena Martina Novšaka ne preseneča namen Hrvaške, da se bori za svoje pravice na tem področju, začuden pa je nad metodo njihovega uveljavljanja.

Hrvaškega sklada še ni
Slovenija in Hrvaška sta meddržavno pogodbo o ureditvi statusnih in drugih pravnih razmerij o NEK-u podpisali decembra leta 2001, Hrvaška pa še do danes ni ustanovila sklada za razgradnjo nuklearke, kot to predvideva pogodba. Minister Vukelić je v petek sicer dejal, da Hraška v ta namen že zbira ustrezna sredstva, kdaj naj bi sklad tudi uradno ustanovili, pa ni povedal.