Foto:
Foto:
Bajuk: Vlada bi se morala veseliti razprave o svojem delu.
Predsenik DZ-ja Feri Horvat mora poskrbeti, da bodo interpelacijo prejeli vsi poslanci in premier.

Interpelacijo je vložila skupina 11 poslancev iz vrst SDS-a in NSi-ja s prvim podpisanim predsednikom SDS-a Janezom Janšo.

"Povsem normalno je na koncu mandata polaganje računov o delu. Vlada, ki ima mirno vest, bi se razprave o svojem delu veselila," pa meni Andrej Bajuk.

Koalicija Slovenija na 44 straneh ocenjuje stanje v Sloveniji, iz katerega je očitno, da vlada v štiriletnem mandatu ni izpolnila velikega dela najpomembnejših obljub in je še posebej po zamenjavi Janeza Drnovška z Antonom Ropom kot njenim predsednikom slabo upravljala z državo.

Vladajoči LDS je po mnenju predlagateljev interpelacije že leta 2000 obljubljal, da bo letna gospodarska rast presegala pet odstotkov. Dejansko pa je bila ta leta 2003 skromnih 2,3 odstotka, pravijo v Koaliciji Slovenija. Dodali so še, da je premier Rop obljubljal zmanjševanje brezposelnosti za petino, v resnici pa se je v minulih letih znižala le za tri odstotke.

Velike socialne razlike


Predlagatelji so opozorili tudi na prek vseh razumnih meja povečane socialne razlike. Po njihovem mnenju je nekaj sto privilegiranih, povezanih z oblastjo, sanjsko obogatelo, na drugi strani pa je število prejemnikov socialnih pomoči naraslo na 60.000. V oblastni sferi pa sta se razrasla korupcija in klientelizem, kriminal belih ovratnikov pa praviloma ob tem ostaja nekaznovan.

Vlagatelji interpelacije so prav tako kritični do dela tožilstva in sodstva, kjer se po njihovem mnenju kopičijo nerešene kazenske zadeve in sodni zaostanki.

Podpisniki se bodo na podlagi odgovora vlade in po razpravi o interpelaciji na seji DZ-ja odločili, če in kakšne sklepe bodo predlagali. Poslovnik DZ-ja med drugim določa, da po končani razpravi o interpelaciji lahko predlagatelji interpelacije predlagajo, naj se sprejme sklep, s katerim se oceni delo vlade oz. ministra.

O interpelaciji na izredni seji?
Poslovnik določa, da predsednik DZ-ja interpelacijo, ki mora biti jasno postavljena in obrazložena, takoj pošlje predsedniku vlade in vsem poslancem. Hkrati določi rok za odgovor, ki ne sme biti krajši od 15 in ne daljši od 30 dni.

Odgovor predsednika vlade na očitke v interpelaciji predsednik DZ-ja takoj pošlje vsem poslancem, DZ pa razpravlja in odloča o interpelaciji na prvi seji, ki sledi, 15 dni po prejetju odgovora. Predsednik DZ-ja Feri Horvat pa je povedal, da redna seja v tem mandatu DZ-ja ni več predvidena. Zato pa imajo vlagatelji interpelacije možnost predlagati sklic izredne seje, ki jo lahko predlaga četrtina poslancev.