Foto:
Foto:
Bohinca čaka buren konec tedna v pričakovanju interpelacije

Prvak SDS-a Janez Janša pa je že napovedal tudi interpelacijo zoper notranjega ministra Rada Bohinca, ki bo vložena najkasneje v ponedeljek.

Kot je pojasnil Janez Drobnič (NSi), so se za interpelacijo zoper Kebra odločili zaradi kršitev zakonodaje, ki naj bi jih zagrešil minister in s tem povzročil nestabilnost v zdravstvenem sistemu. France Cukjati (SDS) je dodal, da bi v interpelaciji lahko navedli 20 do 30 kršitev, vendar so se omejili le na najpomembnejše. Razloge so strnili v osem točk.

Nepravilnosti pri bolnišnici Trnovo, beli knjigi ...
Kebru očitajo nepravilnosti pri prodaji zgradbe bolnišnice Trnovo, projektu nove pediatrične klinike in nabavi diagnostične in terapevtske opreme. Po prepričanju pobudnikov interpelacije je Keber odgovoren tudi za neizvajanje zakonskih določb o razreševanju kadrovskih problemov ter za belo knjigo zdravstvene reforme. Interpelacija je bila po Cukjatijevih besedah vložena prav v času, ko je potekala njena predstavitev na novinarski konferenci.

Bohinčeva interpelacija zaradi odločb izbrisanim
Interpelacija zoper ministra Bohinca pa se bo nanašala predvsem na izdajo dopolnilnih odločb izbrisanim brez zakonske podlage, je pojasnil Janša. Že od začetka februarja pa je znano, da bo SDS morebitno interpelacijo utemeljil tudi z vrsto drugih nezakonitih ravnanj in dejanj, ki so se zgodila v času njegovega ministrovanja. Med Bohinčevim mandatom naj bi namreč poniknilo veliko davkoplačevalskega denarja, kot dobavitelji pa so se v glavnem pojavljali prepoznavni člani stranke, ki ji pripada tudi minister, je takrat pojasnil vodja SDS-a.

LDS: Gre za poskus diskreditacije
Po mnenju izvršnega direktorja LDS-a Bogdana Biščaka sta interpelaciji politično motiviran poskus diskreditacije obeh ministrov. V Sloveniji ustvarjajo politično vzdušje kaosa, za katerega naj bi menili, da koristi opoziciji in škoduje vladi, je opozoril. Zdravstvena reforma je projekt s socialno konotacijo, s katero se velika večina državljanov strinja. S tega vidika je interpelacija zoper Kebra izredno škodljiva, je menil Biščak. Interpelacija zoper Bohinca pa je edinstvena v svetu, saj je osnovana na ministrovi odločitvi, da bo spoštoval odločbo ustavnega sodišča, je sklenil.

Bajuk: Politična vloga ustavnega sodišča
Predsednik NSi-ja Andrej Bajuk pa je v komentarju na včerajšnjo odločitev ustavnega sodišča dejal, da je odločitev glede pobude za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma o sistemskem zakonu o izbrisanih sprejelo v svoji očitno politični vlogi. To obžalujemo, saj jemlje ugled ustavnemu sodišču in pravni državi, je dejal Bajuk. Kot je pojasnil, glede prihodnjega ravnanja v zvezi z referendumom obstajata dve možnosti: ali priprava drugačnega besedila referendumskega vprašanja ali pa naknadni referendum po sprejetju sistemskega zakona.