Nekdanji predsednik Ijad Alavi (na sliki) je v prednosti pred zdajšnjim premierjem Nurijem Al Malikijem. Foto: EPA
Nekdanji predsednik Ijad Alavi (na sliki) je v prednosti pred zdajšnjim premierjem Nurijem Al Malikijem. Foto: EPA

Član volilne komisije je dejal, da bi bilo zaradi preverjanja morebitnih goljufij in prevar ponovno štetje glasov nemogoče in tudi nepotrebno. Delni rezultati volitev so pokazali hudo bitko med zdajšnjim premierjem Nurijem Al Malikijem in nekdanjim premierjem Ijadom Alavijem.

Kot je v soboto sporočila iraška volilna komisija, je po preštetju več kot 90 odstotkih glasov z osemtisočimi glasovi v prednosti sekularna lista Irakija nekdanjega premierja Alavija. Ta je prejela 2.543.632, Al Malikijeva Pravna država pa 2.535.704 glasov. To je bil tudi razlog, da sta predsednik Talabani in premier Al Maliki od volilne komisije zahtevala ponovno štetje glasov. Na tretje mesto se je uvrstila koalicija šiitskih verskih strank Iraško nacionalno zavezništvo, ki je zbrala nekaj manj kot dva milijona glasov.

"Kot predsednik države, ki mora varovati ustavo in zagotavljati pravičen sodni sistem in popolno transparentnost delovanja, od neodvisne volilne komisije zahtevam ponovno štetje glasov, ki ga morajo začeti v soboto, 21. marca," je v izjavi za javnosti dejal Talabani. Ob tem ni navedel, v katerih provincah bi morali ponoviti štetje glasov. Že pred tem je premier Al Maliki pozval, da bi morali volilne glasove znova prešteti v iraškem glavnem mestu Bagdadu.

Štetje glasov je v posameznih provincah še vedno mogoče
A kot poudarjajo na volilni komisiji, je bilo v volitve vključenih 50.000 volišč in 350.000 volilnih uradnikov. Kljub temu pa še vedno ne izključujejo možnosti, da bi vendarle lahko ponovili štetje glasov v določenih provincah, kjer obstaja sum morebitne zlorabe.

BBC-jev dopisnik Andrew North poroča, da je Al Maliki po objavi delnih rezulatatov v zadnjem tednu spremenil ton govora. Ko je bil z glasovi še v prednosti, je dejal, da so volitve potekale gladko in brez zapletov.

Iraška volilna komisija je sporočila, da bodo rezulatati volitev znani v petek, 26. marca.