Protokol navaja, da je FJK za Italijo območje velikega interesa, predvsem zaradi povezav z Vzhodno Evropo (na sliki: predsednik deželne vlade FJK-ja). Foto: RTV  SLO
Protokol navaja, da je FJK za Italijo območje velikega interesa, predvsem zaradi povezav z Vzhodno Evropo (na sliki: predsednik deželne vlade FJK-ja). Foto: RTV SLO

Ta med drugim obravnava ustanavljanje evroregije, odnose s Slovenijo in varstvo manjšin. Protokol omenja ponovno financiranje manjšinskega zakona iz leta 1999 pa tudi posodobitev pogodbe med državo in državno radiotelevizijo RAI za večjo razširjenost programov v manjšinskih jezikih in za čezmejno televizijo.

Odprta vrata za dialog
V dokumentu je predvideno iskanje skupnega jezika s Slovenijo v zvezi z nekaterimi odprtimi vprašanji, kamor sodi tudi sodelovanje slovenske vlade pri ocenjevanju načrtovane gradnje plinskih terminalov v Tržaškem zalivu in mednarodnega parka na Krasu. Protokol omenja tudi pobude za nadaljevanje pogajanj o izgradnji železniške proge med Trstom in Koprom.

Evroregija med štirimi državami
Med glavnimi poudarki podpisanega protokola je gotovo pristanek deželne vlade k ustanovitvi evroregije med Furlanijo-Julijsko krajino, Benečijo, Slovenijo, avstrijsko Koroško ter hrvaškima Istrsko in Primorsko - Goransko županijo. S tem v zvezi bodo osnovane t. i. Evropske skupine za teritorialno sodelovanje.