Predsednik vlade Janez Janša je v svojem nagovoru uvodoma poudaril, da če ne bi bilo Slovenske vojske, tudi dneva državnosti ne bi praznovali. Foto: Kabinet predsednika vlade
Predsednik vlade Janez Janša je v svojem nagovoru uvodoma poudaril, da če ne bi bilo Slovenske vojske, tudi dneva državnosti ne bi praznovali. Foto: Kabinet predsednika vlade

"V teh 20 letih smo na misijah opravili že veliko dela, povsod so bile same pohvale. Prepričan sem, da bo tako tudi naprej," je uvodoma dejal načelnik Generalštaba SV-ja, brigadir Robert Glavaš. Načelnik je poudaril, da ima Slovenska vojska profesionalne in strokovne pripadnike, ki se zavedajo, kaj pomeni delo v različnih državah po svetu. Pripadnike in premierja je nagovoril tudi minister za obrambo Matej Tonin in se vojakom zahvalil za njihovo delo, ko v imenu domovine zagotavljajo mir po vsem svetu.

Sorodna novica Vlada potrdila 780-milijonsko investicijo in izboljšanje statusa vojaka po 45. letu

Podpolkovnik Peter Čuden, ki poveljuje slovenskemu kontingentu na Kosovu, je v poročanju poudaril, da pripadniki SV-ja kljub podaljšanju dolžnosti izvajajo svoje poslanstvo, varnostne razmere pa je ocenil kot stabilne. "Kot poveljnik kontingenta sem izjemno ponosen, da smo zaradi profesionalnosti, motivacije in odličnih medsebojnih odnosov, kljub podaljšanju misije odgovorno in kakovostno izvedli dolžnosti," je povedal. Obenem je spomnil, da se na Kosovu spopadajo z epidemijo covida-19, ki je v državi v porastu. Zagotovil je, da vojaki, ki sodelujejo na misiji zveze Nato Kfor, upoštevajo vse zaščitne ukrepe in da preživljajo pandemijo.

Pripadnike in premierja je nagovoril tudi minister za obrambo Matej Tonin. Foto: Kabinet predsednika vlade
Pripadnike in premierja je nagovoril tudi minister za obrambo Matej Tonin. Foto: Kabinet predsednika vlade

Nagovor predsednika vlade

Po nagovoru podpolkovnika Čudna so novinarje zaprosili, da zapustijo dvorano. Glede na napovedi pa so sledila še poročanja pripadnikov, ki so na misijah v Severni Makedoniji, Afganistanu, Bosni in Hercegovini, Libanonu, Latviji in Iraku. Pripadnike je nagovoril tudi premier Janez Janša.

Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, je Janša v svojem nagovoru uvodoma poudaril, da če ne bi bilo Slovenske vojske, tudi dneva državnosti ne bi praznovali. "Veliko dogodkov je vodilo v slovensko samostojnost, a ključna odločitev, ki je bila sprejeta 25. junija leta 1991, bi ostala samo odločitev na papirju, če takrat Slovenska vojska oziroma Teritorialna obramba, deloma tudi policija, torej oborožene sile naroda, te odločitve ne bi branile," je poudaril premier in dodal, da iz zgodovine poznamo veliko razglasitev samostojnosti po svetu, ki so se končale zgolj v zgodovinskih učbenikih, ne pa v samostojni državi, saj zadnjega ključnega dejanja ni bilo.

Sorodna novica Kovšca: Naj nam ne bo nerodno negovati ljubezni do domovine

Predsednik vlade je vsem pripadnikom misij čestital in se jim tudi zahvalil, ker so v času dvojnega izziva, to je poleg nevarnosti, ki je povsod, kjer slovenski pripadniki delujejo, imeli še spopad z epidemijo koronavirusa. V nadaljevanju je dejal tudi, da Slovenija v severnoatlantskem zavezništvu žal ne kotira visoko, saj leta in leta ni izpolnila danih zavez. "Je pa, kar se tiče sodelovanja v zavezništvu, tudi v okviru obrambnih aktivnosti Evropske unije in mirovnih misij Združenih narodov, ena velika svetla točka, ki jo predstavljate prav vojaki na operacijah in misijah. Toliko pohval, kot sem jih osebno slišal v zadnjih mesecih s strani mojih kolegov, predsednikov vlad ali držav EU-ja in Nata o delovanju Slovenske vojske, še nisem slišal. Slovenska vojska, odkar sodeluje na mirovnih misijah, dviguje ugled naše države. Vaše delo tudi zato cenimo," je dejal premier.

Glede pomanjkljivosti, na katere že leta opozarjajo zavezniki v Natu, pa je predsednik vlade napovedal, da bo vlada že danes obravnavala zakon o obrambi, s katerim bo odpravljena meja 45 let za delo v Slovenski vojski. Še bolj pomemben pa je po besedah predsednika vlade zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski, ki ga bo vlada prav tako obravnavala na današnji seji in pri čemer bo realizacija tega zakona pripomogla k temu, da bo marsikatera težava v tehničnem smislu, ki jo imajo vojaki na misijah, odpravljena.

Avdio-video konferenca je potekala v prostorih ministrstva za obrambo. Foto: Kabinet predsednika vlade
Avdio-video konferenca je potekala v prostorih ministrstva za obrambo. Foto: Kabinet predsednika vlade

Več okužb med slovenskimi vojaki

Slovenija ima v tujini v 12 državah zdaj skupno 317 vojakov. Zaradi pandemije so spomladi zamaknili nekaj rotacij kontingentov. Med drugim so do konca tega meseca podaljšali dolžnosti sedanjega kontingenta na misiji Kfor na Kosovu, katerega rotacija je bila predvidena aprila, ter kontingenta v operaciji EUTM Mali.

Z novim koronavirusom so se sicer okužili tudi slovenski vojaki. Med drugim so se okužili trije slovenski vojaki na Kosovu, ki so jih v aprilu prepeljali v domovino. Okužbo pa so potrdili tudi pri najmanj enemu pripadniku SV-ja, ki je deloval v misiji v Maliju.

Janša nagovoril slovenske vojake v tujini