Foto:
Foto:
Premier Janez Janša opozarja na nujno zategovanje finančnega pasu.
Predsedovanje EU-ju bo terjalo več vrhunskega kadra.

Premier Janez Janša je uvodoma dejal, da so pred Slovenijo veliki izzivi, predvsem predsedovanje Ovseju in priprave na predsedovanje EU-ju. Ker se Slovenija pripravlja na vstop v monetarno unijo, to terja varčno javnofinančno politiko, ki v tem obdobju ne daje veliko manevrskega prostora, je poudaril Janša.

Med prioritetnimi notranjepolitičnimi nalogami je premier izpostavil uresničevanje lizbonske strategije, Slovenijo pa po njegovih besedah čaka tudi prestrukturiranje proračuna, tako da bo država usposobljena za črpanje sredstev iz evropskih skladov.

Potrebnih več sredstev
Zunanji minister Dimitrij Rupel je slovenske veleposlanike opozoril, da bo predsedovanje EU-ju terjalo angažiranje dodatnih kadrov, več sredstev in dobro delovanje vlade. Slovenija bo v Ovseju ravnala previdno in ne s stališči, pri katerih ne bi mogla doseči soglasja.

"Veliko težav vidimo vzhodno od Dunaja, vendar se ne slepimo glede tistih, ki obstajajo ali se pojavljajo zahodno od Dunaja," je še poudaril Rupel.

Najprej Ovse, nato še EU
Kot je znano, je Slovenija 1. januarja prevzela enoletno predsedovanje Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), EU-ju pa naj bi predsedovala od začetka leta 2007 do sredine leta 2008 skupaj z Nemčijo in Portugalsko. Če evropska ustava ne bo uveljavljena, pa samostojno v prvi polovici leta 2008.

Janša in Rupel sta poudarila, da je Slovenija zdaj bolj kot doslej soodgovorna za razmere v mednarodni skupnosti. Njen zunanjepolitični položaj je v letu 2005 bistveno bolj okrepljen kot do zdaj, saj je prvič v položaju, ko deluje na globalni, regionalni in subregionalni ravni.