SDS bi se najprej lotil reforme sodstva. Foto: RTV SLO
SDS bi se najprej lotil reforme sodstva. Foto: RTV SLO
Janez Janša
Janez Janša ni prepričan o tem, da bo zdajšnja vlada zdržala vsa štiri leta. Foto: MMC RTV SLO
Koalicija o Janševih napovedih

Deset ustavnih sprememb za t. i. drugo republiko bo pripravila skupina strokovnjakov, stranka pa jih bo predlagala, ko bo imela po Janševih besedah dovolj podpore v parlamentu. Kot je povedal, bodo k sodelovanju v zvezi s tem povabili tudi stranke zdajšnje koalicije, s čimer bi lahko nastalo novo ustavno partnerstvo. Meni še, da obstaja vse večja verjetnost, da na nov parlament ne bo treba čakati prihodnja štiri leta.

Stranka bi reformirala sodstvo
Kot med drugim meni Janša, reforme potrebuje predvsem slovensko sodstvo. Kot je dejal, bi bilo treba znova premisliti njegovo organizacijsko strukturo, pa tudi trajni mandat sodnikov. Poleg tega je po njegovih besedah treba z ustavo zaščititi referendumske odločitve ljudstva in preprečiti možnost oblikovanja spolitizirane sestave ustavnega sodišča. Pri tem je imel v mislih predvsem izdajanje odločb izbrisanim in zavrnitev referenduma o odvetniški noveli. Za izvolitev ustavnih sodnikov bi bila po novem potrebna dvetretjinska večina v DZ-ju.

Odločitev o mandatarju predsednikova?
V stranki menijo tudi, da sestavljanje vlade traja predolgo, zato bi predlagali ustavne spremembe, na podlagi katerih bi moral mandatarja imenovati predsednik republike. Slovenija bi poleg tega po njihovem potrebovala enostavnejšo možnost razpisa predčasnih volitev. Prav tako bi v stranki pohiteli z ustanovitvijo pokrajin. Do pravne podlage za to bi moralo po njihovem priti v enem letu, v nasprotnem primeru pa bi se moral parlament razpustiti.

Koalicija: Energijo usmerimo raje v aktualne težave
Na Janševe napovedi so se že odzvali predstavniki drugih strank. Kot je za Radio Slovenija med drugim dejal Patrick Vlačič, SD, naša država ta čas bolj potrebuje premislek o prihodnjem zdravstvenem in pokojninskem sistemu, spopadu s finančno in gospodarsko krizo ter drugih razvojnih vprašanjih.

Karl Erjavec, DeSUS, pa meni, da je že "naša prva republika uspešna", zaradi česar ne potrebujemo nikakršnih razprav o drugi, poleg tega pa se tako trošijo potenciali, namesto da bi se reševale vsakdanje težave. Po njegovih besedah tudi za sklepanje na predčasne volitve za zdaj ni razloga. Podobno meni Katarina Kresal, LDS, ki je dejala, da sicer zagotovo potrebujemo izboljšave učinkovanja države, a je po njenem za to bolj primeren čas blaginje.

Cveta Zalokar Oražem, Zares, pa je glede napovedanih ustavnih sprememb na področju sodstva dejala, da gre za "ekstremne ideje, vredne ekstremista, kot je Janša", zato upa, da Slovenija idejam ne bo nasedla. Njen strankarski kolega Ivo Vajgl pa je dejal, da so Janševe besede prazno besedičenje, saj se ne zna soočiti z realnostjo, to je izguba volitev. Dodal je, da bo sedanja vlada morala najprej počistiti škodo, ki jo je naredila prejšnja vlada.

Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič pa je poudaril, da bi bilo v ustavi treba spremeniti marsikaj. Sam absolutno podpira marsikakšno pobudo glede sprememb ustave, ki jih je napovedal Janša. Dodal je, da so nekatere spremembe prišle iz njihvih vrst kot na primer odvzem trajnega mandata sodnikom. Glede napovedi po predčasnih volitvah pa je dejal, da o tem odloča parlament in bodo poslanci glasovali proti temu, saj bi sicer tvegali, da po volitvah sploh ne pridejo v parlament.

E. S.

Koalicija o Janševih napovedih