Zaradi nepravilnosti bodo zamenjani vsi vladni predstavniki v skladu kmetijskih zemljišč. Foto: RTV Slo
Zaradi nepravilnosti bodo zamenjani vsi vladni predstavniki v skladu kmetijskih zemljišč. Foto: RTV Slo
Sašo Peče
Sašo Peče meni, da je potrebno urediti nadzor nad nadzorniki v državnih podjetjih. Foto: RTV Slo
Anton Rop
Predsednik LDS-a meni, da je letošnji rebalans premalo razvojno naravnan. Foto: RTV Slo
Na junijskem zasedanju bo državni zbor največ pozornosti namenil proračunu. Foto: RTV Slo

Prekinitev 1. točke junijske seje DZ-ja je predlagal predsednik odbora za finance in monetarno politiko Bojan Starman. Člani odbora morajo namreč pripraviti predlog rebalansa letošnjega proračuna, o čemer bodo v torek in sredo razpravljali v DZ-ju. Takrat naj bi obravnavali tudi spremljajoče spremembe zakona o izvrševanju proračuna za leti 2004 in 2005.

Poslanci LDS-a so predsedniku DZ-ja Francetu Cukjatiju očitali, da krši pravilnik, ker ni takoj, ko se je začela seja odbora za finance in monetarno politiko, prekinil zasedanja. LDS si je najprej izboril polurno prekinitev seje, nato pa so poslanci še z veliko večino podprli preložitev te točke dnevnega reda na 22. junij.


Več o seji odbora za finance in monetarno politiko si preberite tukaj.

Večji nadzor nadzornikov
Sicer pa je predsednik vlade odgovoril na prva štiri vprašanja poslancev, ki so bila namenjena njemu. Prvi je bil na vrsti Sašo Peče, ki ga je zanimalo, kako bo vlada celovito uredila način poročanja svojih članov nadzornih odborov o njihovem delu v državnih podjetjih.

Janša je dejal, da to področje trenutno urejajo štirje zakoni, vlada pa funkcijo upravljanja izvaja večinoma prek resornih ministrstev, ki sama bdijo nad zakonitostjo dela nadzornikov.

Rop o gospodarski rasti
Poslanca Antona Ropa (LDS) je zanimalo, kako bo vlada spodbujala rast gospodarstva, ki je v prvem letošnjem četrtletju znašala 2,6 odstotka in je bila najslabša v zadnjih 12 letih. Janša je dejal, da bodo odpravili administrativne ovire, okrepili finančno disciplino, bolj povezali znanost in gospodarstvo ter še letos predložili popravke lanske davčne reforme, katerim pa bodo sledile korenitejše spremembe davčne zakonodaje.

Na Ropov očitek o nizki gospodarski rast pa je dejal, da naveden podatek 2,6 odstotka ni očiščen sezonskih vplivov, zato na podlagi tega ni potrebno zmanjšati napovedi o celoletni gospodarski rasti.

Kmetijsko ministrstvo ...
Tretje vprašanje je postavil Janko Veber (SD), ki ga je zanimalo, kako se bo vlada lotila reševanja afer na kmetijskem ministrstvu.

Vlada bo zamenjala svoje predstavnike v nadzornem odboru sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, saj se zaveda, da tam prihaja do nepravilnosti. Vztrajali bomo tudi, da se v odboru vzpostavi večji nadzor, je v odgovoru povedal premier in dodal, da bodo vladne predstavnike zamenjali že naslednji teden.

Sok o kreditih pri SIB-u
Zadnje vprašanje je postavil koalicijski poslanec Alojz Sok (NSi), ki ga je zanimalo vračanje kreditov slovenskih zdomcev iz Nemčije, najetih pri banki SIB. Janša je odgovor prepustil finančnemu ministru Andreju Bajuku, ki je povedal, da v tem primeru lahko le spremenijo program odplačevanja tako, da bi omogočili preživetje teh ljudi.

Več točk junijske seje
Junijska seja DZ-ja bo trajala do petka, obeta pa se vroča razprava, saj bo obravnavi rebalansa proračuna v torek in sredo sledila druga obravava predloga zakona o RTV-ju in obravnava zakona o registraciji istospolnih partnerjev. Poslanci bodo obravnavali še novo finančno perspektivo, in sicer v razpravi o odgovoru na poslansko vprašanje.

Predlog proračuna
Vlada je v predlogu rebalansa predvidela 1.683 milijard tolarjev prihodkov, kar je 63,9 milijarde tolarjev več kot v sprejetem proračunu, odhodki pa naj bi se povečali za 41,7 milijarde tolarjev, na 1.775 milijard tolarjev.

Proračunski primanjkljaj naj bi tako znašal 91,9 milijarde tolarjev, kar v deležu bruto domačega proizvoda (BDP) predstavlja 1,4 odstotka.