Janša ne izključuje možnosti odstopa vlade. Foto: RTV SLO
Janša ne izključuje možnosti odstopa vlade. Foto: RTV SLO
Soočenje predsedniških kandidatov
Premier je po obisku v Podravju izrazil zadovoljstvo, ker regija v zadnjih letih zmanjšuje razvojni zaostanek za povprečno razvitostjo Slovenije.
Janša o možnem odstopu vlade

Kot je dejal, so izidi predsedniških volitev slabi, razmere, ki so privedle do njih, pa skrb vzbujajoče. Dodal je, da so odprte vse možnosti, vključno z odstopom vlade.

Pozneje na novinarski konferenci v Destrniku premier svoje napovedi ni želel dodatno pojasnjevati. Opozoril je le na kršitev sporazuma, ki so ga parlamentarne stranke podpisovale v luči priprav na predsedovanje Slovenije Uniji in se v njem zavezale, da ne bodo izkoriščale notranjepolitičnih razmer za oteževanje priprav na predsedovanje.

Povedal je še, da za priprave na predsedovanje porabi večino svojega časa in vlaga izjemne napore, ki pa se zamolčijo, zato dvomi, da se vsi drugi, ki širijo neresnice o Sloveniji po svetu, tega zavedajo.

Premier opozicijo pozval, naj spodbudi glasovanje o nezaupnici
V intevjuju za Radio Ptuj je Janša poudaril napoved interpelacije zoper notranjega ministra Dragutina Mateja, ki je po njegovem mnenju zelo zaslužen za širitev schengenske meje. To je po njegovem eden izmed napadov, za katere so se z nekaterimi parlamentarnimi strankami dogovorili, da jih tik pred predsedovanjem ne bodo izvajali. "Mateja napadajo zaradi napake, ki jo je naredila ena privatna varnostna služba, to je absurdno," je dejal Janša.

Po njegovi oceni je tudi z vlaganji referendumov ogroženo delovanje vlade, zato je vlagatelje referendumov pozval, naj raje spodbudijo glasovanje o nezaupnici vlade. "Tega se ne bojimo in nimamo problemov, da bi šli v opozicijo. Zagotovo bomo bolj konstruktivna opozicija, kot pa je ta sedaj, ki deluje destruktivno," je končal.

Janša: Malo razprav o slovenski prihodnosti
"Prve analize kažejo, da se je predvolilna kampanja v veliki meri usmerila v obračun z vlado, zelo malo je bilo razprav o slovenski prihodnosti," je dejal Janša dopoldan v Ormožu. Še posebej skrb vzbujajoče pa se mu zdi, da je bilo med volilno kampanjo veliko sil usmerjenih v to, da so slovensko vlado pred predsedovanjem EU-ju očrnili v tujini. "V države EU-ja in tudi v svet so šla iz Slovenije sporočila, ki situacijo slikajo, kot da bi šlo za Belorusijo ali primerljivo državo."

Janša je poudaril, da razmere, ki so tako ustvarjene, "otežujejo delo vladi tudi pri vodenju rutinskih in običajnih zadev, še posebej pa je oteženo delo pri pripravah na predsedovanje EU-ju", kar po njegovem mnenju terja v tem času od vlade izjemne napore. "Nastalo situacijo bomo v prihodnje še analizirali, vendar lahko že zdaj rečem, da so odprte vse možnosti, vključno z odstopom vlade," je napovedal premier.

Vlada po Ormožu na Ptuj
Po posvetu v Ormožu se je vladna ekipa v okviru obiska Spodnjega Podravja na Ptuju srečala z župani, gospodarstveniki, s poslanci in z državnimi svetniki tega območja.

Vlada je Spodnje Podravje sicer že obiskala v okviru obiskov po slovenskih regijah februarja lani. Konec letošnjega februarja je začela drugi krog obiskov slovenskih regij, najprej v Pomurju, nato pa je obiskala Obalo in Kras, Podravje, Savinjsko-šaleško regijo, Dolenjsko in Belo krajino, Savinjsko regijo, Gorenjsko in nazadnje Koroško.

Janša o možnem odstopu vlade