Neurja so povzročila za deset milijonov evrov škode. Foto: MMC RTV SLO
Neurja so povzročila za deset milijonov evrov škode. Foto: MMC RTV SLO
Škoda v kmetijstvu
Škoda po gozdovih
Janša na prizadetih območjih
Škoda po neurju

Janšo so spremljali poveljnik civilne zaščite Miran Bogataj, kamniški župan Tone Smolnikar, župan Gornjega Grada Stanko Ogradi in poslanec SLS-a Jakob Presečnik. Veljaki so si najprej ogledali posledice neurja na hišah in gozdnih površinah v vasi Gozd nad Kamnikom, prebivalcem pa je Janša obljubil pomoč pri obnovi.

Premier je ugotovil, da so posledice neurij hude, in dejal, da so bili intervencijski ukrepi, ki so se začeli po neurju, učinkoviti. Ob tem se je zahvalil gasilcem, reševalcem, županom in krajevnim oblastem ter tistim, ki so prvi priskočili na pomoč najbolj prizadetim.

Janša je dejal tudi, da je v celotni zgodbi to šele prvi korak in da se drugi, sanacija posledic, ki je tudi najtežja, šele začenja. Ta bo po mnenju premierja bistveno daljša in dražja, zato bo vlada pomagala pri sanaciji škode. Ukrepe za čimprejšnjo ureditev razmer bo vlada sprejela v četrtek.

Minister za okolje in prostor Janez Podobnik pa je obiskal občino Šempeter - Vrtojba, kjer je v ponedeljek divjalo neurje s točo, ki je po prvih podatkih naredilo za 11 miijonov evrov škode. Minister je županu Draganu Valenčiču obljubil pomoč države. "Storili bomo vse, da v okviru veljavne zakonodaje pomagamo gospodarstvu, gospodinjstvom in kmetom," je dejal.

RDEČI KRIŽ SLOVENIJE je za zbiranje pomoči prizadetim v neurjih odprl transakcijski račun številka: 03100 -11111 222 96, sklic: 98615, namen:
Ujma 2008

Račun začne veljati v četrtek, 17.7.2008

Škoda je največja v gozdovih
Na območju občine Gornji Grad je škoda največja v gozdovih. Po zadnjih ocenah je poškodovanih 800 hektarjev gozda, od tega je 200 hektarjev popolnoma uničenih, podrtih na golo. Neurje naj bi uničilo več kot 200 tisoč kubičnih metrov lesa. Kmetje opozarjajo, da sami ne bodo zmogli odpraviti posledic, najbolj prizadete pa so tiste kmetije, ki so se preživljale predvsem z gozdom, saj se gozdovi obnavljajo zelo dolgo. Gornjegrajski župan Stanko Ograda je po neurju dejal, da lahko ti kmetje na zaslužek spet upajo šele čez več kot 50 let. Ocenjujejo, da je škode za pet milijonov evrov.

Neurje na območju Kamnika in Gornjega Grada je povzročilo tudi resne težave v oskrbi z električno energijo, saj je orkanski veter podiral električne vode in popolnoma porušil daljnovod čez Črnivec. Do popravila prebivalcem elektriko zagotavljajo agretati. V Kamniku je odkrilo strehe 30 hiš in petih stanovanjskih blokov, v naselju Grad pa je brez strehe ostalo 39 objektov.

Škoda v kmetijstvu
Škoda po gozdovih
Janša na prizadetih območjih
Škoda po neurju