Foto:
Foto:
Visoki predstavnik EU-ja za zunanjo politiko Javier Solana je Sloveniji obljubil pomoč.
Janša se je sešel tudi s prvim človekom Nata.

Janša se je v Bruslju srečal s predsednikom Evropske komisije Josejem Barrosom, po pogovorih pa dejal, da sta skupni cilj Slovenije in EU-ja visoka gospodarska rast in polna zaposlenost, delitev na plačnice in prejemnice pa je drugotnega pomena.

Barroso je pripomnil, da je delitev na plačnice in prejemnice napačna. "Tudi razvitejše, bogatejše države bodo dobivale sredstva iz nove finanče perspektive in bodo imele korist iz jasne evropske zaveze rasti in solidarnosti," je dejal.

Slovenija podpira predlog komisije, da se mora skupna evropska poraba povečati na 1,14 odstotka bruto domačega prihodka, soglasje o finančni perspektivi od leta 2007 do 2013 pa naj bi dosegli do junija letos, da se bodo članice lahko pripravile na njeno izvajanje.

Tudi o ustavi, evru in Ovseju
Janša je Barrosa obvestil, da bo Slovenija že v začetku februarja ratificirala evropsko ustavno pogodbo, in poudaril, da se Slovenija zaveda pomembnosti projekta, zato se ga loteva s polno odgovornostjo. Sogovornika sta se dotaknila tudi približevanja evru in predsedovanja Ovseju.

Solana obljubil pomoč
Janša se je srečal tudi z visokim predstavnikom EU-ja za zunanjo politiko Javierjem Solano in ga prosil za sodelovanje pri reševanju odprtih vprašanj v Ovseju. Solana naj bi prošnjo sprejel in se z zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom že dogovoril za nekatere skupne aktivnosti.

Janša o Iraku, Afganistanu
Ob obisku sedeža zveze Nato je Janša dejal, da bo Slovenija preučila možnosti za dodatni prispevek za operaciji v Iraku in Afganistanu. Tako je Janša napovedal, da bo slovenska vlada razmislila tudi o tem, da bi svoje vojake poslala v misijo usposabljanja varnostnih sil v Iraku. Generalni sekretar zveze Nato Jaap De Hoop Scheffer je ob obisku Slovenijo označil za "zvesto in pomembno zaveznico, ki sodeluje v misijah na Balkanu, Afganistanu in Iraku".