Janša je dejal, da so tudi njega zaslišali policisti. Foto: MMC RTV SLO
Janša je dejal, da so tudi njega zaslišali policisti. Foto: MMC RTV SLO
Milan M. Cvikl
Cvikl je pojasnil, da so kriminalisti z njim opravili informativni pogovor in pohvalili delo parlamentarne preiskovalne komisije. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec
Karl Erjavec je napovedal, da bo od Patrie zahteval pojasnila o dokumentih, omenjenih v oddaji resnica o Patrii. Foto: MMC RTV SLO
Darko Krajnc
Krajnc je prepričan, da slovenski preiskovalni organi ne delajo dobro. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal
Katarina Kresal je dejala, da jo je bilo ob gledanju finske oddaje sram, da se to dogaja v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO

Presednik vlade je na soočenju na POP TV dejal, da so policisti in kriminalisti tudi z njim, tako kot pred tem že z Walterjem Wolfom, Dragom Kosom, Milanom M. Cviklom, Milanom Švajgerjem in Zdenkom Pavčkom, opravili kratek pogovor. Pri tem je premier pristavil, da je edini očitek, ki je naslovljen nanj, očitek, ki se je pojavil v finski oddaji. V dokumentih, ki so jih organi pregona dobili s Finske, pravi Janša, ni omenjen ne on ne kateri koli drugi član vlade.

V oddaji, v kateri so sodelovali tudi Katarina Kresal (LDS), Karl Erjavec (DeSUS), Sašo Peče (Lipa), Alojz Sok (NSi), Gregor Golobič (Zares), Zmago Jelinčič (SNS), Milan M, Cvikl (SD), je beseda tekla samo o nakupu oklepnikov 8 x 8.

Na začetku oddaje je besedo dobil premier, ki je dejal, da sam ni prejel podkupnine: "Roko lahko dam v ogenj zase, za druge pa ... Zase vem, da nisem dobil podkupnine. Zase odgovarjam, ne odgovarjam pa za kogar koli drugega." Janša je še dejal, da Walterja Wolfa, ki naj bi bil posrednik pri dajanju podkupnin, ne pozna in da se z njim ni še nikoli srečal: "Nikoli nisva sodelovala ne poslovno ne zasebno." Pristavil je še, da se je danes pogovarjal tudi s predsednikom finske vlade, ki mu je dejal, da oni preiskujejo le finske državljane.

Cvikl: Verjamem, da je bilo podkupovanje
Milan M. Cvikl je
na vprašanje, ali verjame, da je kdo v tem poslu dobil podkupnine, dejal: "Mi smo to že nekaj časa trdili, in to postaja vse bolj evidentno. Posel s Patrio je sporen in škodljiv. Verjamem, saj se je pri tem poslu zgodilo toliko nepravilnosti, da smo morali ustanovil parlamentarno preiskovalno komisijo."

Katarina Kresal je dejala, da jo je bilo ob gledanju finske oddaje sram, da se to dogaja v Sloveniji. Prepričana je, da niti ni pomembno, kdo je kriv, ampak je bistveno vprašanje resnice. Pristavila je še, da upa, da slovenska vlada s podkupninami nima nič. Gregor Golobič pa je izpostavil, da se je prvič zgodilo, da bi iz tujine prišla tako resna obtožba: "In to iz Finske, države z najmanjšo oz. skoraj najmanjšo stopnjo korupcije na svetu."

Erjavec: Zamrznitev posla, če finskega pojasnila ne bo
Minister za obrambo in predsednik DeSUS-a, Karl Erjavec pa je dejal, da je od Patrie zahteval pisno potrdilo, da preiskava na Finskem ni povezana s Slovenijo. Če mu v 24 urah ne bodo odgovorili, zahteva, da pridejo v Slovenijo in pojasnijo, kaj je s temi dokumenti, ki se pojavljajo v oddaji Resnica o Patrii. Če mu ne bodo odgovorili, bo Erjavec "takoj zamrznil ta posel". Erjavec je sicer še povedal, da se mu zdi zelo nenavadno, da ga doslej niti finski niti slovenski preiskovalci še niso zaslišali.

Predsednik Lipe Sašo Peče je prepričan, da je do podkupovanja prišlo, a bolj pomembno se mu zdi to, da Slovenija takšnih oklepnikov sploh ne potrebuje in da bi morali tudi izstopiti iz Nata. Darko Krajnc, predstavnik skupne liste SMS in SLS, se strinja s Pečetom, da patrije niso potrebne, obenem pa se strinja tudi s predsednikom države Danilom Türkom, da afera Patria pomeni preizkušnjo pravne države. Prepričan je, da bi morali obtožbe vzeti resno in da jih v Sloveniji ne jemljemo dovolj resno: "Policija je zaslišala tiste, ki so nastopali v oddaji, ne pa drugih, tistih, ki so obtoženi prejemanja podkupnin."

Krajnc je še prepričan, da slovenski preiskovalni organi ne delajo dobro: "Zato se ustanavljajo neke državnozborske preiskovalne komisije, ki jim niti tistih orožarskih afer iz leta '92 ni uspelo rešiti, ne znajo lumpom na prste stopiti!"

Jelinčič: Skrivnostni J na začetku jaz
Zmago Jelinčič
je v oddaji ponovil svojo teorijo, da je bil skrivnostni J na začetku on, saj so njemu in SNS-u na ta način hoteli znižati ratinge, ker pa pozneje to ni bilo več potrebno, so si izbrali nekoga drugega. Na vprašanje, ali zaupa pravni državi, pa je dejal: "Ne morem pravni državi v Sloveniji zaupati, saj se je od leta '92 pojavila cela kopica napak, konstruktov, tudi delo policije ni takšno, kot bi moralo biti." "Dokler se ne dokaže krivda", pravi Jelinčič, "ne obsojajmo. Nič še ni dokazano, to so za zdaj le novinarski članki."

Alojz Sok pa je dejal, da ni nobenih argumentov, da se je kaj zgodilo. Oddaja je po njegovo povzročila veliko škode. "Dokler ni trdnih dokazov, je mnogoče hipotetično reči, da je to konstrukt, ki izvira iz domačih logov," je še povedal.

Kresalova je sicer še poudarila, da se Finska s preiskavami ukvarja že kar nekaj časa, v Sloveniji pa se ne dogaja nič: "Čudim se, kaj dela Barbara Brezigar. Zadnja štiri leta se sistematično razgrajuje pravna država." Zmotilo jo je tudi delo ministra za obrambo Erjavca, zato ga je ponovno pozvala k odstopu, če se stvari ne rešijo. Gregor Golobič pa je ponovil svoje prepričanje, da protikorupcijska klavzula ne velja za Patrio, ampak le za Rotis, ki je podpisnik pogodbe in v njej tudi naveden kot izvajalec.