Premier Janez Janša je dejal, da so hrvaškim sogovornikom pojasnili razloge za predlog zakona. Foto: RTV SLO
Premier Janez Janša je dejal, da so hrvaškim sogovornikom pojasnili razloge za predlog zakona. Foto: RTV SLO
Ribiška ladja
Tamponska cona na morju naj bi preprečila prepire med slovenskimi in hrvaškimi ribiči. Foto: RTV SLO
Slovensko zunanje ministrstvo je z vprašanjem ekološke cone seznanilo veleposlanike EU-ja. Foto: RTV Slo

Janša je dejal, da so hrvaškim sogovornikom pojasnili razloge za pripravo zakona. Slovenija bi ravnala neracionalno, če tega kot edina država na tem območju ne bi naredila.

V predlogu zakona jasno piše, da bodo južno točko epikontinentalnega pasu določili, potem ko bodo dosegli sporazum o meji, zato ne gre za poseganje po tujem ozemlju. Slovenija je ravnala v skladu z mednarodnim pomorskim pravom, je še dejal Janša.

Začasni ribolovni režim v zalivu?
Hrvaška naj bi prihodnji teden sprožila pobudo za uvedbo začasnega ribolovnega režima v Piranskem zalivu. Kot trdi neimenovani visoki predstavnik hrvaške diplomacije, naj bi ta režim vključeval tudi tamponsko cono na razmejitveni črti, s čimer bi preprečili incidente med slovenskimi in hrvaškimi ribiči.

Omenjeni vir je tudi dodal, da slovenska vlada s predlogom zakona o ekološki coni na nesprejemljiv način določa stališča za pogajanja ali arbitražo o morski meji s Hrvaško.

Odmevi v Sloveniji in na Hrvaškem
V Sloveniji in na Hrvaškem je včeraj sicer zelo odmevala odločitev slovenske vlade o sprejetju zakona o zaščitni ekološki coni v Jadranskem morju. Hrvaška vztraja, da gre za politično škodljiv in pravno ničen dokument in da ne bo dovolila poseganja v hrvaško ozemlje, Slovenija pa pravi, da ima do take cone pravico po določilih mednarodnega prava.

Obe državi sta včeraj na pogovore povabili veleposlanike držav Evropske unije. Zagreb je ob tem slovenskemu veleposlaniku na Hrvaškem Petru Bekešu izročil protestno noto.

Hrvaški tisk o ekonomski coni
Kot pišejo hrvaški časniki, mora Hrvaška čim prej doseči dogovor o začetku mednarodne arbitraže glede morske meje s Slovenijo. Sobotni časopisi soglasno ugotavljajo, da želi Slovenija z razglasitvijo ekološke cone predvsem izboljšati pogajalski položaj pri iskanju končne rešitve spora glede meje v Piranskem zalivu.

Hrvaški časopisi tudi poudarjajo pomen napovedanih pogovorov o začasnem ribolovnem režimu v zalivu in morebitni uvedbi tamponske cone na razmejitveni črti, s čimer bi preprečili fizični stik med ribiči. Hrvaška vlada naj bi se bala, da bi se zgodil incident, v katerem bi bil lahko tudi kdo ranjen.