Foto:
Foto:
Predsednik LDS-a meni, da bi Slovenija morala pri vprašanju Hrvaške zavzeti enako stališče kot večina članic EU-ja.
Saša Pečeta je zmotila zamenjava v nadzornem svetu NKBM-ja.
Kako se bo vlada pripravila na 60. obletnico zmage nad nacizmom, je zanimalo Mirana Potrča.
Bodo poslanci odpravili nalepke?

Vstop Hrvaške v EU kot edine sosede nečlanice je v strateškem interesu Slovenije, je povedal Janša v odgovoru na Ropovo poslansko vprašanje, ki trdi, da se slovensko stališče pri Hrvaški razhaja z EU-jem.

"Hrvaška vlada je naredila vse, da bi dokazala polno sodelovanje s haaškim sodiščem, Slovenija pa je na zasedanju zunanjih ministrov zagovarjala le lanski sklep Evropskega sveta," je zatrdil Janša in ob tem izrazil upanje, da bo Hrvaška pogajanja začela še v času luksemburškega predsedovanja.

Zamenjava v NKBM-ju?
Drugo vprašanje prvi dan marčne seje je premierju zastavil Sašo Peče iz SNS-a, ki ga skrbi zamenjava nadzornikov v NKBM-ju. "Vlada se ni in se tudi ne bo vmešavala v poslovanje bank," mu je odgovoril Janša.

"V Novi Kreditni banki Maribor se je nadzorni svet delno zamenjal, vendar ni sprejel nobene vsebinske odločitve, ki bi vplivala na poslovanje banke. Slovenski bančni sistem se bo po vstopu v EU moral prilagoditi novim razmeram, tudi s privatizacijo NKBM-ja," je poudaril Janša. "Dograditi želimo tak bančni sistem, ki bo služil interesom gospodarstva, lokalnih skupnosti in Slovenije v celoti," je še dejal.

60. obletnica konca vojne ...
Zadnje vprašanje iz opozicijskih klopi je postavil Miran Potrč iz ZLSD-ja, ki je premierja vprašal, kako bodo organizirane državne proslave ob 60-letnici zmage nad nacizmom in kdo bo na njih sodeloval.

Janša mu je odgovoril, da bodo pri pripravah sledili ciljem, da te obletnice Slovencev ne delijo. Osrednja proslava bo 9. maja v Cankarjevem domu, pripravili pa bodo tudi žalno slovesnost ob obletnici zunajsodnih pobojev. Janša je napovedal še spremembo zakona o državnih praznikih in dela prostih dnevih.

Kdaj obisk Maribora?
Zadnji je poslansko vprašanje postavil poslanec SLS-a Franc Kangler, ki ga je zanimalo, kdaj bo vlada obiskala mariborsko regijo, podobno kot je Prekmurje. Janša je pojasnil, da namerava vlada vsak mesec obiskati eno regijo, saj je bila prva izkušnja pozitivna.

Nalepke, abolicija, istospolne zveze ...

Državni zbor je pred poslanskimi vprašanji in pobudami določil dnevni red redne marčne seje in ga razširil s predlogom zakona o aboliciji nekaterih lažjih prekrškov.

V okviru tokratne seje, ki se bo zaradi velikonočnih praznikov nadaljevala tudi prihodnji teden, bo DZ obravnaval še predlog novele zakona o varnosti cestnega prometa, s katero naj bi ukinili prometno nalepko, opozicijski predlog zakona o istospolni partnerski zvezi in zahtevo državnega sveta po parlamentarni preiskavi o razmerah v tožilstvu.