Je predlagana nižja plača za šolske svetovalne delavce od kolegov učiteljev zgolj pomota? Foto: Shutterstock
Je predlagana nižja plača za šolske svetovalne delavce od kolegov učiteljev zgolj pomota? Foto: Shutterstock

Pedagogi opozarjajo, da gre za razvrednotenje njihovega dela. Pristojni so po tragediji v šoli v Beogradu sicer obljubljali okrepitev vloge svetovalnih delavcev.

Svetovalni delavci se na novi plačni lestvici naj ne bi povzpeli, še več, plača naj bi bila celo nižja, kot je pri vzgojiteljih, za katere je zahtevana nižja stopnja izobrazbe. Ta vest posebej bode v oči glede na to, da so pristojni pri nas po tragediji v šoli v Beogradu obljubili okrepitev vloge svetovalnih delavcev.

"Do nas je prišla vest, da namerava ministrstvo za javno upravo uvrstiti šolske svetovalne delavce v tri izhodiščne plačilne razrede nižje od učiteljev. Tudi tri razrede nižje od vzgojiteljev," je za TV Slovenija povedal Damijan Štefanc s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

"Izjemno težko je najti racionalno pojasnilo, zakaj se je vlada tako odločila, vsekakor resnega, utemeljenega, argumentiranega pojasnila na naši strani nismo prejeli," pa je komentiral vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja (Sviz) Branimir Štrukelj.

Svetovalni delavec in učitelj imata enako stopnjo izobrazbe

Svetovalni delavci in učitelji imajo namreč enako stopnjo izobrazbe, vzgojitelji pa praviloma nižjo. Ne le z otroki, delajo tudi s starši, učitelji in vodstvom. "Svetovalni delavec je povezovalni člen, na katerega se vedno znova obračajo vsi ti našteti deležniki. Pričakujemo vsaj izenačitev s preostalimi strokovnimi delavci," je povedala Tina Rezar iz Društva šolskih svetovalnih delavcev Slovenije.

S pristojnega ministrstva za javno upravo odgovarjajo, da usklajevanje vladnega in sindikalnih predlogov dejavno potekajo, zato jih na vladni strani ne komentirajo. Kompromis in konsenz želijo namreč poiskati za pogajalsko mizo.

"Želel bi verjeti, da gre za pomoto. Ker če ne gre za pomoto, če nekdo v to dejansko vsebinsko verjame, potem imamo veliko večjo težavo v državi," je še povedal Štefanc.

"Hkrati pa je paradoksalno, kako je ta vlada še pred nekaj meseci ob tragičnih dogodkih v Srbiji poudarjala, kako zelo pomembno je delo svetovalnih delavcev v šolah in vrtcih. Dva meseca pozneje pa njihovo delo v celoti razvrednoti. Naj povem, da bo tukaj Sviz kategorično vztrajal pri izenačitvi," je napovedal Štrukelj.

Ogorčeni svetovalni delavci pričakujejo zlasti podporo ministrstva za vzgojo in izobraževanje, a se je to, tudi za naš medij, zavilo v molk.

Svetovalni delavci razvrednoteni