"Na vladi imamo polno slovenskih političnih renegatov," je prepričan Jelinčič. Foto: MMC RTV SLO

Pahor verjetno niti ne razume, zakaj gre pri stvari. Tako kot ne razume, da je treba take ljudi, ki delajo v škodo Slovenije, takoj odpoklicati.

Zmago Jelinčič, vodja poslanske skupine SNS

Poslanec SNS-a Jelinčič se sprašujeje "Kako to, da Pahor v zadnjem času več kot po Sloveniji hodi po Hrvaški, in se druži s hrvaškimi politiki bistveno bolj pristno kot s slovenskimi?"

Na novinarski konferenci, ki jo je naslovil "Ali je Borut Pahor sploh antifašist?", je Zmago Jelinčič izrazil svoje ogorčenje nad nedavnimi obiski premierja Boruta Pahorja na Hrvaškem in predstavil poslansko pobudo za ustanovitev neodvisne skupine zgodovinarjev za ovrednotenje ustaških vojnih zločinov.

"Josipović je v Jesenovcu namenoma izpustil slovenske žrtve"
Premierjeva srečanja z opozicijo je označil za redka, odnose v koaliciji in Pahorjevi lastni stranki pa za ne najboljše. Zmotil ga je tudi premierjev odnos do besed hrvaškega predsednika Iva Josipovića.

V svojem govoru v Jesenovcu aprila letos je Josipović namreč dejal, da je bilo med vsemi državami nekdanje Jugoslavije prav na Hrvaškem največ antifašističnega odpora, kar je po Jelinčičevem mnenju "grozljiva in lažniva samopredstavitev Hrvaške". Med naštevanjem žrtev v Jesenovcu je Josipović namenoma izpustil prav slovenske žrtve, je prepričan predsednik SNS-a.

Jelinčič: Pahor preveč uslužen Zagrebu
Da bi utemeljil svoje besede, je Jelinčič predstavil knjigo Partizani o sebi, ki je bila izdana v Zagrebu leta 1944 in v kateri je njen avtor S. M. Štedimljija predstavil stanje partizanskega boja, v katerem so na Hrvaškem sodelovali predvsem srbski partizanski odredi. Jelinčič tako Pahorju očita, da je preveč uslužen Zagrebu in da samo kima besedam hrvaškega političnega vrha.

Sam predlaga mnogo odločnejšo politiko, ki bi se morala zavedati ustaških vojnih zločinov, in zako zahteva ustanovitev skupine, ki bi se ukvarjala z ugotavljanjem in ovrednotenjem zločinov hrvaških vojnih in civilnih enot ter posameznikov.

"Stanje na FF in FDV grozljivo"
Jelinčič pričakuje mednarodno sestavo te skupine. Izrazil je svoje razočaranje nad domačimi "kvazi-levičarskimi zgodovinarji", ki so po njegovem mnenju še vedno ujeti v paradigmo bratstva in enotnosti. Stanje na ljubljanskih fakultetah na katerih delujejo omenjeni zgodovinarji pa je opisal: "Na splošno je stanje na obeh fakultetah grozljivo."

Presenečen je tudi nad Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, ki se prav tako ni oglasila v zvezi z Josipovićevim govorom. Po Jelinčičevih besedah si "ne upa pripomniti niti besedice". V neodvisni skupini si tako želi videti mednarodne strokovnjake in sodelovanje državnega zbora. Preučevala pa naj bi obdobje od leta 1918 do 1992.

"Pahor ne razume, za kaj gre"
Jelinčič meni tudi, da je ravnanje slovenskega političnega vrha v precejšnji meri naročeno iz Evrope in ne le s Hrvaške. Zdi se mu, da Hrvaška s svojim mednarodnim vplivom v Evropi kotira precej visoko in marsikomu v EU-ju taka preiskovalna skupina, kot jo predlaga SNS, ne bi bila v interesu.

Pahorju očita nezavedanje širše situacije in neseznanjenost z delovanjem slovenskih predstavnikov v evropskih intitucijah. Zdi se mu, da smo v primerjavi s Hrvaško za Evropo "le majhen narodič, ki je v napoto."

Pahor verjetno niti ne razume, zakaj gre pri stvari. Tako kot ne razume, da je treba take ljudi, ki delajo v škodo Slovenije, takoj odpoklicati.

Zmago Jelinčič, vodja poslanske skupine SNS