Vodja DeSUS-ovih poslancev Franc Jurša. Foto: BoBo
Vodja DeSUS-ovih poslancev Franc Jurša. Foto: BoBo

"Mislili smo, da bo Aleksandra Pivec nov zagon za stranko, ki bo vodil k njenemu napredku, a se je zgodilo prav nasprotno," je dobrega pol leta po izvolitvi Pivčeve v pogovoru za časopis Dnevnik dejal Jurša.

Tako se lahko po njegovih navedbah zgodi, da bo stranka celo izginila s političnega prizorišča, če jo bo še naprej vodila Pivčeva. Njega, kot je dejal, sicer že na kongresu ni prepričala, "žal pa je večina članov ni poznala". V stranki je po njegovih besedah "ogromno tistih, ki so Pivčevi pomagali pri prevzemu predsedniške funkcije, zdaj pa jo želijo odstraniti z nje".

Poleg afer in laganja poslanci Pivčevi očitajo tudi, da je zanemarila odnos s poslansko skupino. O tem je Jurša dejal, da ji manjkajo politične izkušnje, saj da "se ni zavedala, da je poslanska skupina srce stranke".

"Želimo, da pride nekdo, ki bo stranko konsolidiral, poenotil članstvo in ki bo razumel politiko," je poudaril. Jurša sam stranke, kot je dejal, ne bi prevzel, po njegovih navedbah pa tisti, ki imajo v stranki večjo odgovornost, o novem imenu že razmišljajo. Glede na to, da je izvršni odbor sprejel sklep o sklicu izrednega kongresa, bo stekel postopek evidentiranja kandidatov za predsednika stranke, je pojasnil Jurša, ki pričakuje, da bo svet stranke na torkovi seji določil datum kongresa. Jurša upa, da bo svet v torek glasoval o nezaupnici, "predsednico in vse druge voljene organe pa seveda razreši kongres", je dodal.

"Glasovanje o nezaupnici smo predlagali poslanci, in če ne bo izglasovana, pomeni, da smo nezaupnico dobili mi. V tem primeru bomo uresničili plan B, ki ga bomo predstavili na svetu stranke," je napovedal.

Jurša: Janša je zagotovil, da se ne bo opredeljeval za nobeno stran

Pred torkovo sejo sveta stranke so se predstavniki poslanske skupine DeSUS-a nato sešli tudi s predsednikom vlade Janezom Janšo. Kot je po pogovorih dejal Jurša, so od Janše dobili zagotovila, da se ne bo opredeljeval za eno ali drugo stran znotraj DeSUS-a.

Današnje srečanje je sicer po Jurševih besedah predlagal Janša, poslanci pa so nanj pristali. Na njem so se pogovorili tudi o aktualni situaciji v DeSUS-u, za katero je Janša ocenil, da vpliva tudi na situacijo znotraj koalicije, obenem pa povedal, da gre za vprašanje, ki ga mora rešiti stranka, je povzel vodja poslanske skupine. Po njegovih besedah so od predsednika želeli zagotovilo, da se ne bo opredeljeval do ene ali druge strani znotraj DeSUS-a, ki da so ga tudi dobili.

V kabinetu predsednika vlade so srečanje potrdili, pojasnili pa so le, da je bilo na njem govora o demografskem skladu. Vlada je namreč v četrtek sprejela odlok o ustanovitvi demografskega urada, ki ga bo po dogovoru v koaliciji vodil minister brez listnice iz kvote DeSUS-a.

Tudi Jurša je dejal, da so se na sestanku pogovarjali tudi o drugih aktualnih stvareh. Demografskega sklada sicer ni omenjal, glede urada za demografijo pa je pojasnil, da če Pivčeva misli, da ji ustanovitev, ki jo je v javnosti po četrtkovi seji vlade sama predstavila, koristi pri podpori v stranki, se moti. Po Jurševih besedah je Pivčeva sicer to piarovsko izkoristila, toda članov stranke s tem ne bo prepričala, "njej se očitajo druge stvari".
Jurša sicer pričakuje, da bo ime kandidata za vodenje urada za demografijo usklajeno tudi s poslansko skupino, saj so poslanci tisti, ki o kandidatu glasujejo.

Odlok o ustanovitvi urada za demografijo je vlada sicer sprejela na četrtkovi seji, kar je bilo za Juršo presenečenje. Po njegovem mnenju bi bilo modro najprej ustanoviti urad za starejše, kar je imel DeSUS v svojem programu, pozneje pa zadevo nadgraditi.

Kritičen tudi do kadrovanja

Jurša je bil kritičen tudi do načina kadrovanja pod vodstvom Pivčeve. Med drugim je dejal, da bodo po zamenjavi Nine Stankovič z Damjanom Stanonikom v kratkem verjetno dobili že tretjega generalnega sekretarja stranke. Glede odločitve, da bo Pivčeva do kongresa pooblastila enega od podpredsednikov stranke za koordinacijo stranke s poslansko skupino, je Jurša dejal, da jim niso povedali, kdo naj bi to bil, pa tudi če bi jim, se z njim ne bi pogovarjali, saj je za povezavo med poslansko skupino in stranko zadolžena predsednica.