Predsedik OZP-ja Ivo Vajgl (Zares) je predlog pripeljal na plenarno zasedanje. Foto: EPA
Predsedik OZP-ja Ivo Vajgl (Zares) je predlog pripeljal na plenarno zasedanje. Foto: EPA
Zmago Jelinčič pl.
Jelinčič: Hrvaška v Nato le prek referendumske volje ljudstva. Foto: MMC RTV SLO
Blaž Kavčič
Blaž Kavčič je po odločitvi odbora za zunanjo politiko dejal, da bodo tudi v DS-ju preučili vso dokumentacijo o vključevanju Hrvaške v Nato. Foto: MMC RTV SLO
OZP o Hrvaški in Natu

S 16 glasovi za in tremi proti odbor DZ-ju predlaga, da protokol v četrtek ratificira. Člani vladajoče koalicije so med večinoma za javnost zaprto sejo ugotavljali, da pristopna hrvaška dokumentacija ne vsebuje spornih listin, ki bi prejudicirale mejo.

Nasprotno pa je trojica poslancev, ki je glasovala proti (Franc Pukšič- nepovezani, Radovan Žerjav (SLS) je nadomeščal Jakoba Presečnika, Srečko Prijatelj (SNS) pa Zmaga Jelinčiča) trdila, da v zaupni dokumentaciji manjkajo zemljevidi, ki bi jih južna soseda morala predložiti. Na njem naj bi bil Piranski zaliv omenjen kot Savudrijska vala.

Poslanci so pretekli četrtek sprva zavrnili predlog SLS-a o preložitvi odločitve na poznejši čas, potem pa so vendarle podprli proceduralni predlog iste poslanske skupine, da se poslanci - tako v odboru kot v celotnem državnem zboru - seznanijo z vso dokumentacijo, ki jo je Hrvaška predložila ob vključevanju v severnoatlantsko zavezništvo.


Zunanji minister Samuel Žbogar je poslance opozoril, da gre večinoma za tajne dokumente zveze Nato, kar bo treba spoštovati. Na koncu so tako sprejeli pobudo premierja Boruta Pahorja, da se pred odločitvijo podrobneje seznanijo z vso dokumentacijo, ki je na voljo.

Jelinčič za referendum, za Janšo nič spornega
Vodja poslanske skupine SNS-a Zmago Jelinčič je na četrtkovi novinarski konferenci po seji odbora napovedal referendum o vstopu Hrvaške v zvezo Nato, če bo državni zbor ratifikacijo podprl. Jelinčič je še dodal, da bi poleg dokumentacije, ki je dosegljiva na zunanjem ministrstvu, morali pridobiti tudi dokumentacijo s slovenske misije pri Natu v Bruslju.

Prvak SNS-a je tudi poudaril, da sta vstopa v EU in Nato povezana, saj imata obe organizaciji skupne strateške interese, kar je po njegovih besedah razvidno tudi iz dokumentov, ki jih je sprejel Nato.

V poslanski skupini SLS-a pa so po pregledu pristopne dokumentacije ugotovili, da ta vsebuje nekatere elemente, ki so sporni. Po besedah Radovana Žerjava dokumentacija vsebuje vsaj štiri sporne elemente, ki se tičejo slovenskega ozemlja oz. očitnega prejudiciranja meje med državama, kljub temu da niso predloženi konkretni zemljevidi.

Kavčič: Upam, da so bili argumenti prepričljivi
Predsednik državnega sveta Blaž Kavčič pa je po odločitvi odbora za zunanjo politiko dejal, da bodo tudi v DS-ju preučili dokumentacijo o vključevanju Hrvaške v Nato. Formalno bodo svetniki možnost za to dobili šele, ko bo DZ sprejel zakon o ratifikaciji tega protokola. Kavčič je sicer izrazil upanje, da so bili "argumenti, na osnovi katerih so poslanci sprejeli ta sklep, prepričljivi".

"Namreč teža teh argumentov bo v razmisleku vodila tudi državne svetnike v prihodnjih dneh, ko bodo razmišljali, ali je z zornega kota nacionalnih interesov danes bolj koristno podpreti ta korak sedanje, takojšnje vključitve Hrvaške v Nato, ali bi to lahko bilo z vidika nacionalnih interesov Slovenije slabše," je menil Kavčič.

OZP o Hrvaški in Natu