Cukjati je poskušal relativizirati potek druge svetovne vojne, je prepričan Kacin. Foto: RTV SLO
Cukjati je poskušal relativizirati potek druge svetovne vojne, je prepričan Kacin. Foto: RTV SLO

Republika Slovenija je s Cujkatijevim govorom na proslavi ob dnevu boja proti okupatorju znova z najvišjega mesta poskusila revidirati našo zgodovino in relativizirati potek 2. svetovne vojne, je sporočil Jelko Kacin.

Prepričan je, da smo bili v zadnji svetovni vojni na pravi, zmagoviti in pozitivni strani, zato ne bo privolil v poskus spreminjanja zgodovine. Po njegovem mnenju 27. aprila še naprej slavimo nastanek Osvobodilne fronte, ne glede na sedanje poimenovanje državnega praznika.

Odziv Stanovnika in stranke AS
Z govorom so bili nezadovoljni tudi v zvezi borcev. Njen predsednik Janez Stanovnik je prepričan, da Cukjatijeva delitev na to, kaj je prav in kaj ne, ni bila pravilna. V stranki Aktivna Slovenija pa pravijo, da je govor povsem zgrešil svoj namen ter na žaljiv način zaznamoval enega največjih in najpomembnejših slovenskih praznikov. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je govor "praktično izenačil narodnoosvobodilni boj proti okupatorju s početjem kvizliških enot, ki so se borile na strani okupatorja".