V vladi se napovedujejo kadrovske spremembe, saj so odstopne izjave podali ministri Bručan, Zupan in Božič. Premier Janez Janša je njihove odstopne izjave sprejel. Foto: RTV SLO
V vladi se napovedujejo kadrovske spremembe, saj so odstopne izjave podali ministri Bručan, Zupan in Božič. Premier Janez Janša je njihove odstopne izjave sprejel. Foto: RTV SLO
Janez Janša
Janša dela treh ministrov ne ocenjuje kot slabega. Foto: RTV SLO
Andrej Bručan
Andrej Bručan, eden izmed odstavljenih treh ministrov, je v izjavi za javnost zapisal, da je bilo v takih razmerah težko delati. Foto: RTV SLO
Odstopili trije ministri

Premier je o odstopu ministrov že obvestil predsednika državnega zbora Franceta Cukjatija. Prejem odstopnih izjav so v državnem zboru že potrdili, sporočili pa so tudi, da se bodo z odstopi uradno seznanili na izredni seji. Janša je vodje koalicijskih strank že zaprosil, naj čim prej predlagajo nove kandidate za ministre. Po besedah premierja bi lahko bila delna rekonstrukcija vlade končana v vsega desetih dneh.

Predsednik državnega zbora France Cukjati mora izredno sejo, na kateri se bodo poslanci seznanili s prenehanjem funkcij, v skladu s poslovnikom sklicati najpozneje do prihodnjega četrtka.

Plaz očitkov o slabem delu
V zadnjem času so na ministra za promet Janeza Božiča leteli očitki predvsem zaradi tragične nesreče na nezavarovanem železniškem prehodu pri Cirkovcah, kjer so umrli trije ljudje. Zaradi nesreče so že prej odstavili direktorja Agencije za železnice Rajka Satlerja, saj projekta zapornic niso izpeljali v rokih.

O delu ministra za zdravje Andreja Bručana se je pripravljala interpelacija, saj mu SNS očita negospodarno ravnanje z javnimi sredstvi in kršitev etičnega kodeksa. Minister za visoko šolstvo Jure Zupan pa je bil tarča očitkov zaradi resolucije o visokem šolstvu in vprašljivih meril pri dodeljevanju sredstev za sofinanciranje Centrov za promocijo znanosti.

Razrešitev ministrov v izogib napetostim
Kot je dejal Janša, so po pogovoru z vsakim ocenili, da se lahko z odstopom izognejo povečevanju neproduktivnih napetosti, ki onemogočajo nadaljevanje resnega in poglobljenega dela v najpomembnejših družbenih sistemih. Dodal je še, da njihovega dela ne ocenjuje kot slabega in da so z odstopom pokazali visoko stopnjo osebne in politične korektnosti.

Janez Božič se je za odstop odločil, ker bi bilo zaradi nenehnih pritiskov njegovo nadaljnje delo zelo oteženo. Povedal je, da je delo na ministrstvu opravljal vestno, odgovorno in pošteno ter da bo sliko o njegovem preteklem delu razčistil čas.

"Predsednik vlade se je odločil za delno rekonstrukcijo vlade. Ocenil je, da potrebuje več manevrskega prostora in zato sem ponudil svoj odstop. To je normalen postopek v demokracijah, ko vodja ekipe oceni, da celota kot ekipa potrebuje nove igralce," je svoj odstop komentiral minister za visoko šolstvo Jure Zupan. Ob tem je zavrnil namige, da naj bi odstopil zaradi pritiskov univerz ali študentskih organizacij.

Andrej Bručan se je za izstop odločil po pogovoru s predsednikom vlade, in sicer zaradi stalnih napadov in neresničnih očitkov, ki so grozili z diskreditacijo njegovega dela in njega osebno. Bručan je povedal, da si želi, da bi se politične bitke na zdravstvenih temah prenehale dogajati na način, ki škodi predvsem razvoju zdravstva, saj bodo posledice tega najbolj čutili bolniki. Medtem ko strokovna direktorica ljubljanskega kliničnega centra Aleksandra Markovič ministrov odstop obžaluje, v Gibanju za ohranitev javnega zdravstva poudarjajo, da bi moral minister Bručan odstopiti že pred dvema letoma.

Bo imel SDS dve ministrstvi več?
Govori se tudi že o novih imenih, skoraj vsi kandidati pa prihajajo iz vrst SDS-a. Za naslednika Andreja Bručana se omenjajo Gregor Pivec, direktor Splošne bolnišnice Maribor, direktor bolnišnice Slovenj Gradec Janez Lavre (sicer član NSi-ja) ter predsednica zdravstvenega sveta pri ministrstvu za zdravje in ljubljanska mestna svetnica iz vrst SDS-a Bojana Beović.

Jureta Zupana bi lahko zamenjala evropska poslanka Romana Jordan Cizelj (SDS), namesto Janeza Božiča pa naj bi minister za promet postal Peter Verlič (SDS), državni sekretar na ministrstvu za promet, ki je že odstopil z mesta člana nadzornega sveta Družbe za avtoceste RS (Dars). SDS bi tako lahko imel kar dve ministrstvi več kot do zdaj.

Janša in Podobnik zanikata špekulacije
Predsednik SLS-a Janez Podobnik sicer zanika, da bi se stranka odrekla ministrstvu za promet. Kot je dejal, ga je Janša že zaprosil, naj kot predsednik SLS-a predlaga novega kandidata za ministra za promet, kar bo storil v prihodnjih dneh, po posvetu s strokovnjaki iz kroga stranke. Premier imen ne bo komentiral, dokler ne bodo koalicijsko usklajena.

Odstopili trije ministri