Premier Janša je dejal, da ne izključuje možnosti, da vlada odstopi. Foto: RTV SLO
Premier Janša je dejal, da ne izključuje možnosti, da vlada odstopi. Foto: RTV SLO
Janez Janša
Predsednik vlade v državnem zboru lahko zahteva glasovanje o zaupnici vladi. Foto: RTV SLO

Igor Kaučič je za MMC pojasnil, da vlada lahko odstopi na dva načina. Prva pot je, da odstopi predsednik vlade, kar pomeni, da odstopi celotna vlada. Drugi način pa je, da predsednik vlade v državnem zboru zahteva glasovanje o zaupnici vladi.

Kaj je zaupnica vladi?
Zaupnica vladi je institut predsednika vlade, s katerim od državnega zbor zahteva, da glasuje o zaupnici njegovi vladi. O zaupnici se lahko glasuje najprej v 48 urah in najpozneje v sedmih dneh od vložitve zahteve. Pred glasovanjem ima premier pravico obrazložiti svojo zahtevo, kar bo Janša tudi storil. V obrazložitvi bo podrobneje pojasnil razloge za zahtevo po zaupnici.

Če dobi vlada na glasovanju podporo večine vseh poslancev, 46, potem lahko normalno opravlja svoje delo naprej. Če pa vlada podpore ne dobi, pomeni, da je dobila nezaupnico in je "padla".

Če DZ v 30 dneh ne izvoli mandatarja, sledijo volitve
Po padcu vlade lahko predsednik države po posvetovanju s poslanskimi skupinami predlaga novega kandidata za premierja, o čemer glasuje državni zbor. Za izvolitev kandidat potrebuje večino glasov vseh poslancev. Če kandidat ni potrjen, lahko predsednik v 14 dneh predlaga drugega ali istega, lahko pa tudi več kandidatov (glasuje se po vrstnem redu vložitve predlogov).

Do premierja v štirih korakih
Kandidate lahko predlagajo tudi poslanske skupine ali najmanj 10 poslancev. Če tudi drugi kandidat ni potrjen, pa lahko pride do izvolitve manjšinske vlade. Če nobena izmed možnosti ni uspešna, predsednik države razpiše predčasne volitve, razen, če v 48 urah državni zbor z večino opredeljenih glasov navzočih poslancev ne sklene izvesti ponovne volitve predsednika vlade. Za izvolitev manjšinske vlade zadošča večina opredeljenih glasov navzočih poslancev.

Postopke določa tudi poslovnik državnega zbora (od 225. do 228. člena in 261. člen).
Če v državnem zboru zaupnica ni izglasovana (kar bi se najverjetneje zgodilo, ker bi vlada želela odstopiti), mora državni zbor v tridesetih dneh izvoliti novega predsednika vlade ali zdajšnjemu izglasovati zaupnico, sicer predsednik republike razpusti parlament in razpiše nove volitve.

A. M.