Za pridobivanje točk pri merjenju aktivnosti je zelo pomembna tudi prisotnost na plenarnih zasedanjih parlamenta. Foto: Reuters
Za pridobivanje točk pri merjenju aktivnosti je zelo pomembna tudi prisotnost na plenarnih zasedanjih parlamenta. Foto: Reuters

Osmerica slovenskih evropskih poslancev končuje svoj petletni mandat. Tisti, ki se bodo želeli vrniti v klopi evropskega parlamenta, bodo v predvolilnem času skušali volivcem predstaviti sadove svojega petletnega dela v Bruslju in Strasbourgu, za katerega so prejemali precej visoko plačilo.

Največja opozicijska stranka SDS, ki ima največ evropskih poslancev (Patricija Šulin, Milan Zver, Romana Tomc) je pretekli teden v DZ vložila zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ-ja za zadeve Evropske unije (OEU), na kateri bi obravnavali poročilo o dejavnostih slovenskih poslank in poslancev v Evropskem parlamentu.

Najvišje ocenjeni poslanec evropskega parlamenta je njegov predsednik Antonio Tajani  Foto: MMC RTV SLO
Najvišje ocenjeni poslanec evropskega parlamenta je njegov predsednik Antonio Tajani Foto: MMC RTV SLO

Na omenjeni seji bi po željah SDS-a sodelovala osmerica slovenskih evropskih poslancev in pred odborniki in slovensko javnostjo na kratko predstavila svoje delo in stališča do aktualnih vprašanj.

"Aktivnost poslancev v Evropskem parlamentu merijo razne lestvice, ki to počnejo bolj ali manj kredibilno in z lastno agendo. Lestvica MEPranking.eu je v zadnjem času dvakrat spremenila metodologijo vrednotenja dela poslancev, rezultati pa so v obeh primerih povsem neprimerljivi. Po treh letih iztekajočega se mandata, julija 2017, je bila uradna uvrstitev slovenskih poslancev na lestvico MEPranking naslednja: Patricija Šulin: 36. mesto, Igor Šoltes: 49. mesto, Ivo Vajgl: 73. mesto, Milan Zver: 113. mesto, Romana Tomc: 174. mesto, Franc Bogovič: 321. mesto, Tanja Fajon: 476. mesto, Alojz Peterle: 590. mesto. Nato pa je leta 2018 MEPranking drastično spremenil svoje ponderiranje in s tem vstopil v polje subjektivnega ocenjevanja, kjer dejanska statistika aktivnosti poslancev ne šteje prav veliko, včasih pa ne šteje prav nič," so med drugim zapisali v pozivu za sklic seje.

MEPranking je namreč spletna stran, ki ocenjuje aktivnosti vseh evropskih poslancev. Točke jim pripisuje po štirih merilih, in sicer glede na zakonodajna in nezakonodajna poročila, na poslančeve govore, kot so govori v parlamentu, obrazložitve glasov itd., ter glede na pomembnost vloge, ki jo ima poslanec v parlamentu. Za pridobivanje točk pa je zelo pomembna tudi prisotnost na plenarnih zasedanjih parlamenta.

Kaj kažejo projekcije za evropske volitve?

Prav ocena pomembnosti vloge poslancev v parlamentu je najbrž vzrok, da je na prvem mestu točkovanja predsednik evropskega parlamenta Roberto Tajani (EPP), ki mu sledi najverjetnejši novi predsednik evropske komisije Manfred Weber (EPP). Na tretjem mestu pa je trenutno britanski poslanec Syed Salah Kamall, ki v evropskem parlamentu vodi skupino konservativnih poslancev.

Slovenski poslanci so uvrščeni daleč od vrha in morda je prav zato največja opozicijska stranka v omenjeni zahtevi za sklic izredne seje odbora DZ-ja med drugim navedla: "Statistika je zgolj statistika in o vsebini ter dejanski teži aktivnosti naših predstavnikov v evropskem parlamentu pove bolj malo."

Trojica SDS-ovih poslancev je namreč na MEPrankingu trenutno med slabše ocenjenimi slovenskimi poslanci, saj sta od njih slabše uvrščena le še veteran med slovenskimi evropskimi poslanci Lojze Peterle (Nsi/EPP) na 602. mestu in Franc Bogovič (SLS/EPP), ki je trenutno na 543. mestu. Patricija Šulin (SDS/EPP) je na 392. mestu, Milan Zver (SDS/EPP) na 448. mestu in Romana Tomc na 446. mestu.

Med slovenskimi poslanci je ob koncu mandata na MEPrankingu najvišje uvrščena Tanja Fajon (SD/S&D) na 109. mestu, Igor Šoltes (Zeleni) je na 292. mestu, Ivo Vajgl (DeSUS/Alde) pa na 383. mestu.