Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zdravstvena blagajna (ZZZS) je imela lani tri milijarde 640 milijonov prihodkov. Zvišali so se prispevki kot tudi sredstva iz državnega proračuna. Prispevkov je bilo za 220 milijonov več kot leto prej, medtem ko je iz proračuna prišlo 250 milijonov, še enkrat več kot leto pred tem, je za Radio Slovenija poročala Zdenka Bakalar. Na drugi strani je imel ZZZS 3 milijarde in pol odhodkov in 120 milijonov presežka.

Letošnji predvideni odhodki zdravstvene blagajne bodo za 200 milijonov višji torej 3,7 milijarde. ZZZS-ju se obetajo dodatni stroški zaradi napovedanih višjih plač v zdravstvu , pripraviti mora tudi sistem dolgotrajne oskrbe, v višjem deležu bodo strošek zdravstvene blagajne tudi nadomestila za bolniške dopuste. Večja zaposlenost in tudi višje plače pa na drugi strani pomenijo več prispevkov oz. prihodkov zdravstvene blagajne.

Pokojninska blagajna ima po pravilu izravnane odhodke s prihodki, ker mora manjkajoča sredstva obvezno primakniti državni proračun. Lani so bili izdatki rekordno visoki, kar 6,2 milijarde, iz državnega proračuna je šlo za nekaj manj kot 1,2 milijarde. Državni proračun je lani primaknil celo 100 milijonov manj kot leto pred tem.

Letos je predvidena zgornja meja izdatkov za pokojninsko blagajno skoraj šest milijard in pol, kar je 280 milijonov več kot lani. Iz državnega proračuna naj bi šlo v pokojninsko blagajno tudi letos okoli 1,2 milijarde.

Državni proračun bo imel velik primanjkljaj

Lani je bil proračunski primanjkljaj dobre 3 milijarde, letos pa je predviden 2 milijardi in pol. Lani je šlo za blažitev posledic epidemije 2,8 milijarde, koliko bodo ukrepi stali letos, pa je še vprašanje.

Javne finance so tako imele lani primanjkljaj v vrednosti 5,8 odstotka BDP-ja, ki naj bi se v prihodnjih dveh letih postopno zniževal pod tri odstotek BDP-ja, tako zaradi opuščanja ukrepov kot tudi zaradi povečanih naložb.

V javnem sektorju na nogah zaradi dviga zdravniških plač